Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

FOTO Muž sedel vo väzení 39 rokov neprávom! Kvôli sudcovi, dopustil sa fatálnej chyby

Craig Richard Coley Zobraziť galériu (2)
Craig Richard Coley (Zdroj: Youtube/gofundme)

SIMI VALLEY - Muž z Kalifornie získa odškodné vo výške 21 miliónov dolárov (18,5 milióna eur) po tom, ako vo väzení strávil 39 rokov za skutok, ktorý nespáchal. V roku 1978 skončil za mrežami za údajnú vraždu svojej bývalej priateľky a jej štvorročného syna. Na slobodu sa dostal až po znovuotvorení prípadu.

Námorný veterán Craig Richard Coley bol prepustený z väzenia ešte vlani. Jeho prípad začalo po rokoch znovu prešetrovať policajné oddelenie Simi Valley, ktoré spolupracovalo s okresným prokurátorom Gregorym Tottenom. Výsledkom vyšetrovania bolo dokázanie neviny odsúdeného muža. Tomu o niekoľko mesiacov kalifornské úrady priznali odškodné vo výške dva milióny dolárov, čiže zhruba 140 dolárov za každý deň strávený vo väzení. 

FOTO Muž sedel vo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/California Department of Corrections and Rehabilitation/AP)

Coley sa ale odvolal a žiadal viac peňazí. Minulú sobotu mu úrady v meste Simi Valley priklepli ďalších 21 miliónov dolárov. "Žiadna suma nemôže pánovi Coleymu vykompenzovať roky za mrežami, no ide o správne riešenie prípadu. Peňažné náklady za súdny proces by sa vyšplhali do astronomických výšin a bolo by od nás iracionálne, aby sme to dohnali až do takého bodu," vyhlásil predstaviteľ mesta Eric Levitt. Samotné mesto Craigovi vyplatí 4,9 milióna dolárov, zvyšok peňazí bude pochádzať z poistenia a "iných zdrojov". 

Neuveriteľný príbeh muža, ktorý 18 rokov sedel neprávom: Na slobodu ho nepustili ani po TOMTO!

Coley mal svoju priateľku Rhondu Wichtovú a jej syna Donalda údajne zabiť po tom, ako sa s ním rozišla. Napriek tomu, že skutok poprel, bol uznaný vinným. Minulý rok však policajti zo Simi Valley našli biologické dôkazy, ktoré v roku 1980 sudca vyšetrujúci prípad nariadil zničiť v súkromnom laboratóriu. "Zistilo sa, že kľúčové dôkazy použité pri odsúdení obžalovaného neobsahujú jeho DNA, ale DNA iných osôb," uviedla okresná prokuratúra. 

Viac o téme: OdškodnéJustičný omylCraig Richard Coley
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu