Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Neuveriteľný príbeh muža, ktorý 18 rokov sedel neprávom: Na slobodu ho nepustili ani po TOMTO!

David sa po dlhých rokoch konečne môže objať so svojimi blízkymi, ktorí po celý čas verili v jeho nevinu Zobraziť galériu (3)
David sa po dlhých rokoch konečne môže objať so svojimi blízkymi, ktorí po celý čas verili v jeho nevinu (Zdroj: youtube/CBS This Morning)

WASHINGTON - V Spojených štátoch v noci na utorok vyšiel po osemnástich rokoch z väzenia David Robinson, ktorý bol odsúdený na doživotie za vraždu, ktorú nespáchal. Jeho nespravodlivé uväznenie americké médiá opisujú ako symbol právneho zlyhania, pretože už pár rokov po vražde sa k nej prihlásil niekto iný a svedok, na ktorého základe bol obvinený odsúdený, priznal, že si výpoveď vymyslel. I tak ale trvalo dlhé roky, než Davida oslobodili.

Robinson bol za vraždu Sheily Boxovej, ktorá si v čase smrti kupovala drogy, odsúdený v roku 2001. Keďže mal v trestnom registri niekoľko drogových deliktov, považovala ho polícia za páchateľa. Žiadny konkrétny dôkaz o jeho vine síce neexistoval, ale vystúpil proti nemu platený policajný informátor, ktorý vyhlásil, že videl, ako David Boxovú zastrelil. Po niekoľkých rokoch sa priznal, že klamal, a že za svoju výpoveď dostal 2500 dolárov plus preplatené výdaje. 

Neuveriteľný príbeh muža, ktorý
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Laura Simon/The Southeast Missourian via AP)

Už v roku 2004 sa Robinsonovým zástupcom prihlásil istý drogový priekupník Romanze Mosby, ktorý sa k vražde priznal. Uviedol, že Sheilu zastrelil v zmätku, lebo si všimol, že má pištoľ. Mosby, ktorý v roku 2009 spáchal samovraždu, ale svojimi slovami odsúdenému nepomohol, pretože súd odvolanie zamietol. 

Zlom nastal až tento rok vo februári, keď sudca Darrell Missey, ktorý dostal v kauze poverenie najvyššieho súdu štátu Missouri, v hodnotiacej správe konštatoval, že Robinson je nevinný. Podľa neho polícia i prokuratúra vedeli, že súdu predložili falošné svedectvá. Pôvodný odsudzujúci verdikt sa totiž opieral ešte o výpoveď spoluväzňa, ktorý tvrdil, že sa mu Robinson v spoločnej cele priznal. Ukázalo sa ale, že tento väzeň s Davidom nikdy celu nezdieľal.

Ani po Misseyho správe sa ale Robinson rýchlo na slobodu nedostal, lebo prípad dostala prokuratúra štátu Missouri, ktorá mala do konca mája čas rozhodnúť o tom, či Robinsona prepustí, alebo či obnoví súdne konanie. V pondelok nakoniec zvolila prepustenie. Zaujímavosťou je, že v Davidovu nevinu verila aj dcéra obete, Crystal Kingová. "Som z celého srdca presvedčená, že je nevinný. Stojím za ním," vyhlásila. 

Neuveriteľný príbeh muža, ktorý
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Laura Simon/The Southeast Missourian via AP)

Robinson v rozhovore s televíznou stanicou CBS News vyhlásil, že ho ubíjal fakt, že bol nespravodlivo odsúdený za vraždu ženy, ktorú nespáchal. Nie je vraj nič horšie. Pred odchodom z väznice potom povedal, že ako prvú vec na slobode urobí to, že objíme svoju mamu. Tá poznamenala, že ostatní členovia rodiny si na objatie budú musieť dosť dlho počkať, lebo svojho syna len tak nepustí. 

Viac o téme: VraždaJustičný omylDavid robinsonNeprávom odsúdený
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu