Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Toto by na púšti nikto nečakal: Sahara je pokrytá záhadnými monumentmi

(Zdroj: Youtube/Ancient Destinations)

TIFARITI - Záhadné kamenné monumenty nachádzajúce sa v Západnej Sahare prilákali pozornosť vedcov z britskej University of East Anglia už počas výskumu v rokoch 2002 až 2009. Celú oblasť neskôr zasiahol vojenský konflikt medzi Marokom a Saharskou arabskou demokratickou republikou, kvôli ktorému museli opustiť lokalitu bez toho, aby našli odpovede na viaceré otázky.

Na území Západnej Sahary pozdĺž severozápadného pobrežia Afriky sa nachádzajú stovky starobylých kamenných monumentov. Britský výskumný tím odhadol vek niektorých z nich na 10 000 rokov. Vedci vtedy mapovali územie v okolí mesta Tifariti a výsledky svojej štúdie postupne zverejňovali v časopise Live Science a neskôr v knihe The Archaeology of Western Sahara: A Synthesis of Fieldwork 2002 to 2009.

Prieskum bol zameraný na štúdium monumentov úhľadne uložených do kruhov, ako aj na pozorovanie pohrebných kopcovitých komôr týčiacich sa v niektorých prípadoch až do výšky päť metrov. Pôvod jednotlivých útvarov nie je doposiaľ celkom jasný, ale pravdepodobne ide o pohrebiská podobné tým, ktoré boli typické pre viaceré starobylé kultúry.

Archeologický park Erqueyez v Západnej Sahare ďalej ukrýva stovky jaskýň zaplnených maľbami, na ktorých sú znázornené gazely, antilopy, žirafy, slony a nosorožce. Z toho vyplýva, že v tejto v súčasnosti slnkom vyprahnutej časti púšte kedysi pulzoval čulý život. "Myslíme si, že keď v polovici holocénu, čiže pred piatimi až šiestimi tisíckami rokov vyschla Sahara, tak v tejto oblasti vzniklo refugium," uviedla archeologička Joanne Clarkeová. Refugium bolo miesto líšiace sa od okolitého ekosystému a kým v iných oblastiach chýbala voda, tu jej bolo dosť a udržal sa tu život.

Clarkeová dodala, že výskum by odhalil oveľa viac zaujímavostí z histórie regiónu, keby ho neprerušila vojna medzi Marokom a Saharskou arabskou demokratickou republikou. Oba štáty totiž tvrdia, že oblasť patrí práve im.  

Viac o téme: SaharaPúšťZáhadaKamenné monumenty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu