Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Slovensko potrápi piesok zo Sahary: VIDEO najkritickejších oblastí, už o pár hodín!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Aktuálne sa nad našim územím nachádza piesok zo Sahary. Meteorológovia upozorňujú, že jeho koncentrácia počas dňa vzrastie. Preto treba rátať s nižšou dohľadnosťou na cestách. Najpostihnutejšie budú oblasť Podunajskej nížiny a juh stredného Slovenska.

Mapa zobrazuje aktuálnu masu prachu.

„Už teraz sa vo výškach začína vyskytovať čoraz výraznejšia koncentrácia prachových častí. Obloha sa pri dnešnom východe Slnka, no najmä západe Slnka sfarbí do oranžových odtieňov,“ píše iMeteo.sk s tým, že prítomnosť piesku bude badať aj na zemi - prachové častice totiž na seba naviaže dážď. Prítomnosť saharského piesku by mala byť najbadateľnejšia popoludní, keď má na juhozápade pršať.

Ako ďalej informuje portál, prach sa prenáša vo výške niekoľkých kilometrov nad zemou a vplyvom silného prúdenia sa dostane až nad Škandináviu, Britské ostrovy či Rusko. Zvýšené koncentrácie prachových častíc budú môcť evidovať v celej Európe. 

Na Slovensku bude najsilnejšia koncentrácia v oblasti Podunajskej nížiny a na juhu stredného Slovenska. Už v nedeľu sa prvé koncentrácie prachových častí objavili na juhu Španielska či Francúzska. Piesok sa dostal aj nad Britské ostrovy, Taliansko a začal prúdiť nad strednú Európu.

Polícia vyzýva vodičov k zvýšenej opatrnosti

So silnejším vetrom treba počítať aj na cestách. „V okrese Skalica evidujeme dve udalosti v cestnej premávke, ku ktorým došlo v dôsledku silného vetra. Ide o  prevrátený kamión s prívesom a osobné auto mimo cestu. V okrese Dunajská Streda boli na ceste v dôsledku vetra popadané konáre zo stromov,“ upozornila trnavská krajská policajná hovorkyňa Martina Kredatusová.   

Viac o téme: PiesokSlovenskoSahara
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu