Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Prelomový vedecký objav: Rakovina prsníka môže byť liečiteľnejšia, lekár priblížil detaily

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

CARDIFF - Vedci objavili proteín, ktorý urýchľuje rakovinu prsníka. Paradoxne, práve to sa môže stať kľúčom k liečbe zákerného typu choroby. Vedci dúfajú, že v budúcnosti vďaka proteínu jednoduchšie identifikujú pacientov, ktorí sú vystavení agresívnej forme rakoviny prsníka.

Odborníci z Cardiffskej univerzity dúfajú, že budú vyvinuté nové a vylepšené procesy na liečbu rakoviny prsníka. Tentokrát sa zamerali na agresívnu formu rakoviny prsníka zvanú trojitý negatív, ktorý je rezistentný voči hormonálnej liečbe a vyskytuje sa v približne 15 percentách prípadov.

Zistili, že proteín nazývaný LYN je v prípade výskytu rakoviny prsníka primárne zasiahnutý. Stačí teda, keď sa vylieči proteín. „V Británii je každý deň diagnostikovaných 150 nových prípadov rakoviny prsníka,“ uviedol profesor Matt Smalley z Európskeho inštitútu pre výskum rakovinových buniek.

Rakovina prsníka
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)


Čítajte aj: Tatérka skrášľuje podlomené ženy: Facebook označil jej prácu na FOTO za poburujúcu, šokujúci zvrat


„Aby sme dosiahli lepšie výsledky pri liečbe tejto choroby, musíme pochopiť, ako sa vyvíja. Preto sme sa zamerali na bielkovinu LYN, ktorá sa podieľa na udržiavaní a rozdeľovaní buniek, preto môže spôsobiť rast, šírenie a inváziu aj rakovinových buniek,“ vysvetlil Smalley.

Vedecký tím tiež zistil, že v podmnožine trojitých negatívnych rakovinotvorných buniek, ktorá sa spája s génovou mutáciou zvanou BRCA1, sa bielkovina LYN môže prebudiť k životu a predĺžiť tak životnosť rakovinových buniek.

Rakovina prsníka
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

„Teraz, keď vieme, akú úlohu má LYN v agresívnych formách rakoviny, môžeme začať premýšľať o vývoji cielených terapií,“ povedal Smalley. V budúcnosti by preto mohli jednoduchšie a skoršie identifikovať pacientov, ktorí majú zvýšenú hladinu proteínu LYN alebo mutačných buniek.

Na základe tohto zistenia odborníci ľahšie nastavia terapiu potrebnú na vyliečenie konkrétneho typu rakoviny prsníka. „Prostredníctvom LYN môžeme pacientom navrhnúť cielenú liečbu,“ dodal profesor.

Viac o téme: Rakovina prsníkaLiečbaProteínLYN
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu