Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slávny herec sa bojí o svoje deti: Problémy so závislosťou majú v rodine, môžu za to gény?!

Catherine Zeta-Jones a Michael Douglas. Zobraziť galériu (4)
Catherine Zeta-Jones a Michael Douglas. (Zdroj: FB/Michael Douglas)

RÍM – Náchylnosť k zneužívaniu látok, ako sú napríklad drogy či alkohol, má svoju genetickú zložku. Toto zistenie viedlo herca Michaela Douglasa k tomu, že vyjadril znepokojenie nad možným zvýšeným rizikom, ktorému môžu byť vystavené jeho deti, zvlášť s prihliadnutím na to, že už iní jeho rodinní príslušníci mali problémy so závislosťou.

Taliansky denník Corriere della Sera uvádza, že je to pochopiteľné znepokojenie, aj keď z vedeckého hľadiska genetický prenos náchylnosti k zneužívaniu látok nie je taký jednoduchý. Predovšetkým preto, že doteraz bolo identifikovaných len málo genetických variantov, ktoré utvárajú riziko zneužívania.

„Tieto podmienky sú charakterizované klinickou mnohopočetnosťou a chorobnosťou z hľadiska psychiatrie,“ uvádzajú Cassie Yuová a Jon McClellan z fakulty psychiatrie Washingtonskej univerzity. „Okrem genetickej náchylnosti k zneužívaniu látok je tu aj náchylnosť vyvolaná vzájomným pôsobením sociálnych a kultúrnych faktorov. Preto sú obzvlášť komplikované aj štúdie, ktorých cieľom je odhaliť, ktoré gény sú zapojené do prenosu zvýšeného rizika vývoja závislosti. Alebo naopak, tie faktory, ktoré bránia jej vzniku,“ konštatujú.

Gény
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Vedecká komunita vo všeobecnosti súhlasí s tým, že pre príbuzných v prvej línii, teda aj pre deti, skutočne existuje potenciálne zvýšené riziko získať takúto genetickú výbavu, ktorá určuje náchylnosť k zneužívaniu rôznych látok, ako sú opiáty, kokaín, konope a alkohol. Na druhej strane je však potrebné uviesť ďalšie faktory. „Zneužívanie alkoholu, nikotínu a konope je ovplyvnené sociálnymi faktormi, predovšetkým v čase dospievania, zatiaľ čo genetické faktory možno hrajú významnejšiu úlohu v tom, že zneužívanie látok pretrváva a vzrastá do dospelého veku,“ hovoria vedci.

Súčasné poznatky o komplexnej rovnováhe medzi sociálnymi a genetickými faktormi pri určovaní úrovne rizika vývoja závislosti sú plodom nedávnych štúdií a ešte nemôžu byť považované za definitívne.

Slávny herec sa bojí
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Niektoré zistené poznatky sa týkajú napríklad alkoholu. „Štúdie uskutočňované na dvojčatách a adoptovaných deťoch nasvedčujú tomu, že tu existuje významný genetický vplyv, pokiaľ ide o závislosť na alkohole,“ tvrdí Yuová a McClellan. „Deti osôb trpiacich alkoholizmom, ktoré adoptovali jedinci nemajúci tento problém, teda deti, ktoré vyrastali v prostredí, kde nebolo vo zvyku piť alkohol, sa ukázali byť vystavené oveľa väčšiemu riziku ako deti, ktoré sa narodili ľuďom nemajúcim problémy s alkoholom a ktoré boli tiež adoptované rodičmi bez problémov s alkoholom,“ dodávajú.


Čítajte aj: Prelomový vedecký objav: Rakovina prsníka môže byť liečiteľnejšia, lekár priblížil detaily


Gény, ktoré sú spájané so sklonom k ​​alkoholizmu alebo užívaním drog, majú len malý účinok, uvádza Danielle Dicková z centra pre výskum alkoholizmu pri Virgínskej univerzite. „Sú to pravdepodobne tisíce variantov, ktoré toto riziko ovplyvňujú a ktoré nie sú nikdy všetky zastúpené u jedného jedinca vykazujúceho závislosť,“ dodáva.

Teda jednoduchú spojitosťou medzi génom a úrovňou rizika závislosti je potrebné považovať za nevierohodnú. A to aj preto, že na identifikáciu špecifických génov pre choroby tak geneticky zložité sú potrebné štúdie s rozsiahlymi vzorkami, ktoré nie je ľahké uskutočniť.

Viac o téme: DetiGényZávislosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu