Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Uznávaná organizácia predpovedala rok, kedy roboty odpracujú viac hodín ako ľudia, už čoskoro!

Robot Zobraziť galériu (3)
Robot (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - V roku 2025 odpracujú roboty viac hodín ako ľudia. Už v súčasnosti ide 29 percent práce na vrub robotov. Za rok 2018 zamestnanci strávili v práci podľa najnovších údajov Svetového ekonomického fóra 71 percent z celkového počtu odpracovaných hodín.

Do šiestich rokov roboty odpracujú až 52 percent z celkového pracovného času, ľudia už len 48 percent. Priemyselné podniky sú čoraz viac automatizované, za vlaňajšok bolo do prevádzky zaradených vyše 300-tisíc nových priemyselných robotov," uvádza analytička Slovenskej sporiteľne Lenka Buchláková. Slovensko je jednou z najohrozenejších krajín.

Uznávaná organizácia predpovedala rok,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)


Čítajte aj: Prelomový vedecký objav: Rakovina prsníka môže byť liečiteľnejšia, lekár priblížil detaily


Vplyvom automatizácie je ohrozená vyše tretina súčasných pracovných miest, najviac práve nízko kvalifikované pozície. So stúpajúcou potrebou vzdelania a praxe sa miera ohrozenia pracovných miest strojmi zmenšuje. Najmenší dopad sa očakáva v škandinávskych krajinách, napríklad v Nórsku sa automatizácia dotkne len zhruba 6 percent súčasných pracovných pozícií. Podľa analytičky automatizácia zasiahne v strednej a východnej Európe najmä automobilový priemysel, kde sa za rok 2017 eviduje v rámci 28 krajín EÚ 170-tisíc robotov.

Robot
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Podľa Svetového ekonomického fóra práve Slovensko, Rumunsko, Litva, Estónsko a Portugalsko mali najvyšší nárast v používaní priemyselných robotov. Slovensko je jednou z krajín, v ktorej sa automobilový priemysel najviac posúva smerom k efektívnejším výrobným procesom. Celosvetovo vzrastie počet priemyselných robotov o 2,6 miliónov v roku 2019. Je to o milión robotov viac ako v rekordnom roku 2015.

Viac o téme: PrácaZamestnanciRoboty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu