Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Chcete vedieť, či sa niekomu páčite? Odhalí ho jediná vec, sledujte TOTO

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRIGHTON - Pri nadväzovaní novej známosti zabudnite na očný kontakt či reč tela. Vedci zistili, že na otázku, či sa niekomu páčite, dokáže odpovedať hlas dotyčnej osoby. Zatiaľ čo muži pri sympatickej žene svoj hlas znižujú, u žien je to presne naopak.

Antropológovia z britskej Univerzity v Sussexe pozorovali randiace páry a snažili sa nájsť isté rysy, ktoré sa vyskytovali pri každom z nich. Prišli na to, že hlavným aktérom sexuálnej chémie je práve hlas. Vedúca autorka Katarzyna Pisankiová uviedla, že muži pri stretnutí niekoho, s kým sa chcú stretávať aj v budúcnosti, znižujú tón svojho hlasu. Čím hlbší hlas je, tým viac muž po danej žene túži. 

Chcete vedieť, či sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Rovnako zaujímavo v pozorovaní obstáli aj ženy. Ženy sa s potenciálnymi partnermi na rande rozprávali vyšším a menej monotónnym hlasom. Keď ale ženy zistili, že muž je v spoločnosti ďalších žien skutočne žiadaný, prešiel ich hlas do hlbšieho tónu. Všeobecne je totiž hlbší ženský hlas považovaný za sexi a veľmi atraktívny. Podľa Pisankiovej muži s takýmto hlasom vnímajú ako dominantné, schopné a vyspelé. Ženy s vysokým tónom zas vraj pôsobia mladšie a žensky. "To, čo tieto fakty naznačujú, je skutočnosť, že keď chce žena pôsobiť mladšie a ženskejšie, zvýši tón svojho hlasu. Keď zvolí hlboký tón, naznačuje tým sexuálny záujem," vysvetlila antropologička. 

Chcete byť úspešní na online zoznamke? Napíšte do svojho profilu týchto desať SLOV

Ľudský hlas sa vyvíjal počas veľkej evolúcie a ovplyvňuje napríklad spôsob, akým si človek vyberá svojho partnera alebo bojuje o priazeň druhej osoby. Väčšina výskumov zameraných na tento fenomén však rieši výhradne otázku zmeny mužského hlasu. Vedci vďaka podobným štúdiám zistili, ako mužské hlasy formujú výber potenciálnej partnerky.

Chcete vedieť, či sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Známa je spojitosť hlbokého hlasu a hladiny testosterónu, rovnako ako záujem žien o mužskejšie a dominantne znejúce tóny hlasov. "Pravdou je, že muži s hlbšími hlasmi majú väčšie predpoklady k dosiahnutiu úspechu v rôznych sociálnych oblastiach, od randenia až po ekonomicko-politické záležitosti," dodala Pisankiová.

Viac o téme: LáskaRandeHlas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu