Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Dlhé pozeranie do obrazoviek výrazne škodí: Štúdia ukázala hrozivú pravdu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Ak trávia deti pred obrazovkami počítačov, televízorov, tabletov alebo telefónov dlhšie ako dve hodiny denne, znižujú sa ich kognitívne schopnosti. Hovorí sa o tom v štúdii, ktorú tento týždeň zverejnil britský časopis The Lancet. Výsledky svojho výskumu ohlásili kanadskí vedci, ktorí porovnali pozorovanie 4520 detí vo veku osem až jedenásť rokov z dvadsiatich miest v USA.

Deti z tejto skupiny strávili denne v priemere pred obrazovkami 3,6 hodiny. K zdravému režimu, ktorý odporúčajú kanadskí zdravotnícki odborníci, patrí menej ako dve hodiny pri obrazovkách, deväť až jedenásť hodín spánku a najmenej hodina fyzickej aktivity. Posledné kritérium splnilo len 18 percent detí zo sledovanej skupiny. 

Toto je najlepší čas dňa na sex: Budete prekvapení, inokedy, ako si myslíte

Celá skupina sa podrobila poznávacím testom pozostávajúcim zo slovných a pamäťových úloh a z testov reaktivity a koncentrácie. Preukázal sa veľmi úzky vzťah medzi poznávacími schopnosťami na jednej strane a časom stráveným spánkom a pri elektronike na druhej strane. Fyzická aktivita nemá na kognitívny stav detí taký priamy vplyv, zato však ovplyvňuje ich zdravotný stav. 

Dlhé pozeranie do obrazoviek
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

V skupine sa do všetkých troch odporúčaní vedcov vošiel iba jeden malý Američan z dvadsiatich. Takmer tretina (29 percent) nesplnila ani jedno z troch odporúčaných kritérií - dostatočný spánok, rozumný čas pri elektronike a pohyb. Iba polovica detí spala dostatočne dlho, 37 percent ich pri obrazovkách trávilo menej ako dve hodiny a 18 percent sa pohybovalo aspoň hodinu denne.

Viac o téme: ŠtúdiaDetiPozeranie tv
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu