Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nacistický zločinec týral ľudí v košickom gete: Kruté praktiky sadistu prvého stupňa, smrť v plyne

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA, Topky)

BUDAPEŠŤ/PRAHA - Maďarský nacistický zločinec László Csatáry, ktorý zomrel pred piatimi rokmi, 10. augusta 2013, pôsobil počas druhej svetovej vojny ako vedúci polície v košickom gete. Podľa Wiesenthalovho centra, ktoré stíha nacistických zločincov, sa na jar 1944 aktívne podieľal na deportáciách 15.700 Židov do tábora smrti v Osvienčime. Už v roku 1948 bol vo vtedajšom Československu v neprítomnosti odsúdený na trest smrti. Spravodlivosti však Csatáry unikol.

Tragický príbeh Anny Frankovej sa mohol skončiť úplne inak: Keby sa rodine TOTO podarilo...

Z košického geta (vtedy patrilo Maďarsku) odchádzali transporty do Osvienčimu. Csatáry údajne zadržaných ľudí pravidelne trýznil, a to bez ohľadu na okolnosti a ich pohlavie, vek či zdravotný stav. Veľmi sa vraj vyžíval v bezdôvodnom bičovaní nahých žien.

Nacistický zločinec týral ľudí
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: topky)

Na konci vojny Csatáry ušiel z Maďarska a usadil sa v Kanade, ktorá mu v roku 1955 udelila občianstvo. Tu obchodoval s umeleckými dielami. Po 22 rokoch však musel krajinu opustiť, pretože vyšlo najavo, že občianstvo získal na základe falošných údajov.

Nacistický zločinec týral ľudí
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

V roku 2012 Csatáryho v Budapešti vyfotografovali novinári z britského denníka The Sun, než ho ale chytila polícia, tak opäť zmizol. Až po medzinárodnej kritike sa polícia pustila do urputnejšieho pátrania a zadržala ho. Následne na neho uvalila domácu väzbu.

Nacistický zločinec týral ľudí
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

O Csatáryho vydanie žiadalo Slovensko, ktoré kvôli tomu prekvalifikovalo jeho trest smrti na doživotné väzenie. Trest smrti bol totiž v Československu zrušený na začiatku 90. rokov, a tak nemohol byť vykonaný.

Nové spovede o Csatáryho krutosti: Pri jeho zverstvách by sa červenali aj gestapáci!

Csatáry svoju vinu vždy popieral. Až do svojej smrti tvrdil, že bol len akýmsi prostredníkom medzi maďarskými a nemeckými úradmi, ktorý mal veľmi obmedzené právomoci. Zomrel v nedožitých 99 rokoch.

Viac o téme: NacizmusGetoLászló Csatáry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu