Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Francúz prekonal strašné muky: VIDEO Prežil to, čo nikto! Chirurgovia mu dali druhú tvár

Prvá a druhá transplantovaná tvár Zobraziť galériu (3)
Prvá a druhá transplantovaná tvár (Zdroj: SITA/AP/HEGP AP-HP)

PARÍŽ - Francúz Jérôme Hamon (43) sa stal prvým človekom na svete, ktorý má za sebou dvojakú transplantáciu tváre. Informovali o tom francúzske médiá, ktorým pacient poskytol rozhovor. Prvý zákrok podstúpil v roku 2010 kvôli deformácii tváre zavinenej genetickou chorobou, druhý tento rok v januári. Tlači oznámil, že sa cíti dobre a svoju "novú totožnosť" okamžite prijal.

Žene transplantovali obličku, jej stav sa rapídne zhoršil: Potom s hrôzou zistila, kto bol DARCOM

Pred novinárov predstúpil v nemocnici s hladkou a nehybnou tvárou, ktorá doteraz úplne nepriliehala k lebke, uviedla agentúra AFP. To sa ale má podľa lekárov časom spraviť.

Hamon užíva imunosupresívne lieky, ktoré majú zabrániť tomu, aby jeho organizmus novú tvár neodmietol ako po poslednej operácii. "Nemôžem sa dočkať, až s tým prestanem," povedal novinárom ťažko sa vyjadrujúci Hamon s tým, že liečba ho už unavuje. Nemocnicu od januára neopustil.

Francúz prekonal strašné muky:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/HEGP AP-HP)

Obe transplantácie vykonal v jednej parížskej nemocnici tím lekára Laurenta Lantierieho. Prvá operácia bola spočiatku považovaná za úspešnú, čo ale v roku 2015 zmenila banálna nádcha. Hamon dostal antibiotiká, ktoré sa nezniesli s jeho liekmi. V roku 2016 potom telo začalo transplantovanú tvár odmietať.

Francúz prekonal strašné muky:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/HEGP AP-HP)

V lete 2017 Hamona hospitalizovali a v novembri mu lekári museli transplantovanú tvár odobrať kvôli odumierajúcim tkanivám. Nasledujúce dva mesiace bol Hamon podľa AFP "bez tváre" na jednotke intenzívnej starostlivosti. Lekári medzitým hľadali vhodného darcu. Anesteziológ Bernard Cholley francúzskym médiám povedal, že celý zdravotnícky tím v týchto ťažkých chvíľach, kedy mal Hamon miesto tváre živé mäso, obdivoval jeho odvahu, odhodlanie a silu charakteru.

Francúz prekonal strašné muky:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/HEGP AP-HP)

Darcom sa stal nakoniec dvadsaťdvaročný muž, ktorý zomrel niekoľko sto kilometrov od Paríža. Po jeho smrti spustili lekári rozsiahlu logistickú operáciu - jeden deň popoludní odobratie tváre mŕtvemu a ešte v ten istý večer transport do Paríža. V noci bol Hamon operovaný.

Prvú transplantáciu tváre vykonali lekári v roku 2005 u Francúzky Isabelle Dinoireovej, odvtedy ich podľa AFP uskutočnili ďalších 40.

Viac o téme: TvárTransplantáciaJérôme Hamon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu