Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Archeológovia si mädlia ruky: V Egypte našli 4000-ročný artefakt, ktorý sa len tak nevidí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Amr Nabil))

KÁHIRA - Archeológovia v Egypte našli hlavu drevenej sochy, ktorá zrejme vyobrazuje vládkyňu z tretieho tisícročia pred Kristom. Oznámilo to egyptské ministerstvo pre historické pamiatky. V oblasti pri meste Sakkára vraj môžu čoskoro prísť ďalšie objavy.

Ďalší tajomný objav archeológov: V Peru našli ľudské kostry zohavené záhadným rituálom

Nález odkryl francúzsko-švajčiarsky archeologický tím na čele s profesorom Philippom Collombertom zo Ženevskej univerzity. Hlava v životnej veľkosti ozdobená drevenými náušnicami je v zlom stave a vyžaduje reštauračné práce, napísal server Ahram Online.

Podľa všetkého socha patrila správkyni Anchesenmerire II., ktorá okolo roku 2250 pred naším letopočtom vládla za svojho dospievajúceho syna, neskoršieho kráľa Pepiho II. zo šiestej dynastie.

Archeológovia si mädlia ruky:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Egyptian Ministry of Antiquities)

V rovnakej oblasti neďaleko Gízy bola v uplynulých týždňoch nájdená aj časť obelisku a pyramidion (pyramídovité zakončenie obelisku), ktoré môžu byť súčasťou doteraz neobjavených stavieb zasvätených kráľovnej Anchesenmerire II. Sú z ružového mramoru.

"Je to sľubná oblasť, ktorá by čoskoro mohla ukázať ďalšie tajomstvo," uviedol Mustafa Wazírí z pamiatkového ministerstva.

Viac o téme: HlavaSochaArcheológoviaObjavEgyptSakkara
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu