Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nočná mora všetkých arachnofóbov: Táto miestnosť je domovom tisícok kanibalských pavúkov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: youtube/natasha joyce)

LONDÝN - Pokojná univerzitná budova v Oxforde skrýva najhoršiu nočnú moru každého arachnofóba - laboratórium plné tisícov kanibalských pavúkov. Píše o tom spravodajský server BBC News.

Manželia sa zhrozili pri pohľade pod trampolínu: Najhoršia nočná mora sa stala realitou

"Je to skutočne dosť pavúkov," hovorí Alistair McGregor, zatiaľ čo sa snaží chytiť do ruky bucľatú, nohatú samičku, ktorá sa pokúsi ujsť na slobodu. "Ale nikdy ich nemôžeme mať príliš veľa, pretože sa žerú navzájom."

V pavúčej miestnosti oxfordských laboratórií chová McGregor 10.000 pavúkov druhu snovačka skleníková (Parasteatoda tepidariorum), rovnako ako celú plejádu ďalších znepokojujúcich tvorov od stonožiek po tarantule. Vzduch je tu úmyselne zatuchnutý, aby napodobnil tmavé kúty, v ktorých radi číhajú, a steny lemujú rady pohárov, terárií a Petriho misiek.

"Niekedy nám utečú cvrčky, a potom ich počujeme spievať na chodbe," usmieva sa McGregor, ale vzápätí sa dušuje, že mu žiadny pavúk nikdy neutiekol. Jeho študenti však tvrdia, že sa to stáva vcelku pravidelne.

Nočná mora všetkých arachnofóbov:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: youtube/natasha joyce)

Vo vnútri jedného pohára odpočíva uprostred strieborných pavučín jediný pavúk. Osem dlhých, tenkých nôh vykukuje spod dokonale guľatého tela. "To je samička a zvyčajne tam má aj samčeka, ale zdá sa, že ho zožrala," vysvetľuje McGregor.

Niektoré druhy pavúkov dokážu "počuť" pomocou chlpov na svojom tele a odpočúvať vás z opačnej strany miestnosti. Iné dokážu maskovať svoje telo, aby vyzeralo ako list. Najmenej 18 pavúčích druhov vie plávať a loviť ryby, zatiaľ čo kútnik jedovatý (Loxosceles reclusa) má silný jed, schopný rozkladať tkanivo - a rád sa schováva pod pokrývkami alebo v topánkach.

McGregorove snovačky skleníkové neobývajú laboratórium len preto, aby mal čím desiť študentov a novinárov. Zatiaľ čo sa výskumníci roky spoliehali na overené hviezdy lekárskeho výskumu, ako sú octomilky a myši, v poslednom čase začínajú robiť svoje testy na celej škále bizarných zvierat.

Aj pavúky by mohli byť súčasťou tohto trendu. Sú ideálnymi výskumnými subjektmi z dvoch dôvodov. Prvým je, že zdieľajú s ľuďmi rovnaké genetické tajomstvo.

Nočná mora všetkých arachnofóbov:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Aj keď nás a pavúky delí viac ako 800 miliónov rokov evolúcie a pavúky ani nemajú srdcový tep, sme si prekvapivo podobní. Už vieme, že pavúky používajú rovnaký gén ako my, Pax-6, k vytvoreniu štyroch párov očí. Pokiaľ by sme človeku tento starý gén odobrali a nahradili ho tým pavúčím, vyrástol by nám normálny pár ľudských očí.

Samozrejme, mnohé zvieratá od mačiek (90 percent spoločných génov) až po kravy (80 percent spoločných génov) sú "ľudskejšie". V jednom ohľade sa im ale môžu pavúky rovnať. Kedysi dávno v evolučnej histórii pradávny pavúk náhodne vyprodukoval potomkov s dvoma plnými súbormi genetických informácií namiesto jedného. A to je veľká vec. Pri rastlinách sa to stáva stále, ale v celej histórii živočíšnej ríše je známych len päť podobných prípadov.

Na prvý pohľad vyzerá sada duplicitných génov ako dosť zlý nápad. Konieckoncov napríklad Downov syndróm spôsobuje jediný prebytočný chromozóm. Ale pravdou je, že tento druhý súbor génov sa stal podstatnou hybnou silou evolúcie. Zatiaľ čo prvý gén musí pokračovať v pôvodnej funkcii, jeho kópia môže prevziať novú úlohu.

Nočná mora všetkých arachnofóbov:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Vďaka štúdiu pavúkov zisťuje McGregorov tím všeobecnejšie dôsledky duplicitných sád génov. A to nám prináša druhý dôvod, prečo je výskum pavúkov taký dôležitý. Mnoho z týchto bonusových génov hrá dôležitú úlohu pri ranom vývoji - a aby mohli študenti študovať ich funkciu, potrebujú embryá.

V tejto oblasti sú pavúky neprekonateľné. Jediná samička môže každých päť dní vyprodukovať až 400 vajíčok. Tie sú dokonale priehľadné, a tak môžu študenti študovať vývoj embrya vo vnútri bez toho, aby ho museli zabiť.

Výskum pavúkov je starý už niekoľko desiatok rokov, a už priniesol prvé výsledky - nové poznatky týkajúce sa tak odlišných stavov, ako sú srdcové choroby alebo starnutie. A proteín v pavúčom jede by mohol jedného dňa liečiť poškodenie mozgu, svalovú dystrofiu, dokonca i impotenciu.

Viac o téme: PavúkLaboratóriumOxford
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu