Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Trpíte vy alebo vaši známi touto otrasnou vlastnosťou? Odborníci prehovorili, prečo je to tak

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

PARÍŽ - Hodinky v ruke, neustále v behu a zhone: často vyzerajú ako králici z Alenky v ríši divov. Ľudia, ktorí majú neustále meškanie, vyzerajú, akoby nevedeli vládnuť svojím časom. Často môžu popudzovať svoje okolie najrôznejšími výhovorkami, z ktorých jedna je horšia ako druhá. Môžu však za to? To sa pýta francúzsky týždenník L'Expres.

Rodičovská chyba, ktorá môže mať vážne následky: Robíte toto aj vy svojim deťom?

Ťažké ranné vstávanie, dobiehanie ranného autobusu a dokončovanie práce na poslednú chvíľu. Anissine dni sa niekedy podobajú dlhému radu ťažkých skúšok. "Je to hrozné," zveruje sa mladá Parížanka. "Pravidelne strácam drahocenný čas tým, že sa musím domov po niečo vracať, po súčasti oblečenia alebo po kľúče. Snažím sa proti svojej povahe bojovať, ale nikdy sa mi nepodarí prísť alebo dokončiť prácu včas," sťažuje sa.

Anissa patrí k tým, ktorých ich blízki označujú za nenapraviteľne nespoľahlivých. Dvadsaťtriročný študent Henrique vyvoláva neustálymi neskorými príchodmi hnev u svojich profesorov aj u svojej priateľky. "Ľudia si myslia, že to robím schválne, z nezáujmu o nich, ale to nie je vôbec pravda. Asi som to zdedil po matke, tá tiež nevedela zaobchádzať s časom," hovorí.

Človek, ktorý chronicky chodí všade neskoro, je považovaný za nevyliečiteľného rojka a nespoľahlivca a svoje okolie poburuje a uvádza do rozpakov. "Sú rôzne prípady. Niektorí ľudia majú len zlý časový odhad. Iní vidia v oneskorovaní adrenalínový šport. Mať meškanie znamená fyzicky sa neustále ponáhľať, ale je to tiež spôsob, ako protestovať proti pravidlám," vysvetľuje psychologička Mária Gohinová.

Trpíte vy alebo vaši
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Táto predstava emotívneho stále sa oneskorujúceho človeka, ktorý je v konflikte s realitou, by v nás mohla budiť ľútosť, a to aj po štvrťhodine čakania. Nesmieme však zabúdať, že títo ľudia neustále vystavujú svojich blížnych ťažkým skúškam.

"Odmietla som spolupracovať s priateľkou, ktorú mám rada. Musela som zastaviť projekt, ktorý mi navrhla, pretože ma jej oneskorovanie rozčuľovalo. Pravidelne mala desať až 15 minút meškanie a vždy dobrú výhovorku. Nedokázala som sa s tým zmieriť," hovorí Emilie, ktorá robí audity v Paríži.

Tento charakterový rys je pre niektorých ľudí neznesiteľný a iní ho považujú za chorobu. Profesor psychológie na Kalifornskej univerzite v San Diegu Jeff Conte vysvetľuje, že existuje skupina osôb, ktoré sú k meškaniu náchylnejšie ako iné. "Vychádzal som z práce dvoch lekárov zo 60. rokov. Ich teória osobnosti rozlišuje osoby typu A, ktoré sú ambiciózne, netrpezlivé a nepokojné, a osoby typu B, ktoré žijú s ľahkosťou a uvoľnene. Zistil som, že meškanie je často charakteristickou vlastnosťou druhej kategórie osôb," uvádza. Podľa jeho štúdie sa tieto skupiny líšia v chápaní času. Typ A je motivovaný výkonnosťou a má presnejší rozvrh času. Naopak osoby zo skupiny B majú tendenciu robiť niekoľko vecí naraz a to vedie k systematickému oneskoreniu.

Trpíte vy alebo vaši
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Osoby chronicky sa oneskorujúce musia teda zistiť príčiny svojho problému. Je to stres? Strach z tých, ktorí ich čakajú? Túžba odlíšiť sa od stáda? Potom je možné postupne zlepšovať svoje správanie. "Snažte sa stanoviť si jednoduché ciele," hovorí americká psychologička Jane Burkaová. "Rozvrhnite si na malé etapy to, čo chcete robiť," nabáda.

Okolie osôb, ktoré sa neustále omeškávajú, musí mať trpezlivosť. "Je nanič hovoriť takému človeku, prečo sa stále oneskoruje, keď ostatní chodia načas. Takýto človek uvažuje inak a nemá rovnaké poňatie o čase. Pomôžte mu zostaviť rozumný harmonogram, aby ste mu pomohli zlepšovať sa," odporúča Jane Burkaová. Tak sa krok za krokom posunú jeho hodiny na správny čas.

Viac o téme: MeškanieOneskorenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu