Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Návrat v čase: VIDEO Stará legenda o Panne Márii stále žije, do dedinky sa nahrnuli davy

Tohtoročný sprievod Zobraziť galériu (3)
Tohtoročný sprievod (Zdroj: profimedia.sk)

NEAPOL - Legenda hovorí, že pred niekoľkými storočiami istý farmár objavil drevenú sochu Panny Márie na zelených pahorkoch severovýchodne od Neapolu. Obyvatelia neďalekej dediny Guardia Sanframondi potom bojovali, aby si ju mohli nechať a vzdávať jej hold počas obradov. Tieto zvyky v obci s 5000 obyvateľmi žijú aj po 500 rokoch a ľudia usporadúvajú sedemdňovú oslavu každých sedem rokov na počesť Madony, píše The New York Times.

VIDEO Chlapec zvestoval zjavenie Panny Márie: Nad svätyňou sa ukázalo mysteriózne svetlo

Týždeň pokánia, maškarné sprievody a rekonštrukcia biblických scén vrcholí nedeľným sprievodom. Na nemilosrdnom augustovom slnku niekoľko stoviek hodín pochodujú, okrem iného, ​​stovky skrytých kajúcnikov, ktorí sa bodajú do hrude malými klinčekmi na špeciálnej drevenej doštičke, vzduchom niekedy lietajú krvavé kvapky. Krvácajúce postavy s bielymi kapucňami dezinfikujú rany bielym vínom, ako za starých čias.

Dedinčania napokon vezmú sochu Madony späť do výklenku v kostole. Nosia ju ako kráľovnú, zdobenú korunou, náhrdelníkmi, brokátovým závojom. Dianie na námestí pred kostolom sledujú ľudia z okien a balkónov, tým starším sa tisnú slzy do očí. Tento rok to pre nich možno bolo naposledy.

Návrat v čase: VIDEO
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Tradícia sa v Guardia Sanframondi prenáša z generácie na generáciu a ľudia, ktorí kedysi stvárňovali deti v niektorej z desiatok biblických scén, sa dočkali rolí starších postáv. Miestni rodáci sa vracajú na juh Talianska z nových domovov, z Austrálie alebo zo Spojených štátov a slávnosti pravidelne priťahujú tisíce turistov.

Obec sa pripravuje na posvätný týždeň takmer rok dopredu. Vyrábajú sa sofisitikované kostýmy alebo sa vypožičiavajú zo známych filmových štúdií Cinecitta. Herci prechádzajú dlhým výberom. Dievčatá môžu získať úlohu okrídlených anjelov, ich staršie sestry potom zobrazujú krásu starovekého Ríma.

Jednou z najprestížnejších rolí v tomto roku dostala 21-ročná Germana Falat. Nádejná atlétka hrala samotnú Pannu Máriu. Tú dievča musí zosobňovať nielen vzhľadom, ale aj svojím správaním.

Podobné rituály boli v Európe v 15. storočí bežné. V Guardia Sanframondi zostávajú takmer nezmenené. Každých sedem rokov sa tu zastaví čas a Madona, hoci ide o náboženskú postavu, sa stáva členkou komunity.

Viac o téme: FarmárNeapolPanna Mária
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu