Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Aj tento rok odovzdali ceny v rámci súťaže o dedinu roka 2017

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: hashtag.zoznam.sk)

BRATISLAVA - Víťazi súťaže Dedina roka 2017 si vo štvrtok večer prevzali ocenenia z rúk šéfa envirorezortu Lászlóa Sólymosa. Prvé miesto obsadila najsevernejšia slovenská obec Oravská Polhora z okresu Námestovo, ktorá uspela v konkurencii ďalších 19 dedín.

Na druhom mieste sa umiestnilo Zemné v okrese Nové Zámky a tretiu priečku obsadila Blatnica z okresu Martin. „Cieľom súťaže je predovšetkým povzbudiť obyvateľov k aktívnej účasti na rozvoji svojho domova s ohľadom na tradície a ducha dediny,“ vyhlásil Sólymos počas slávnostného udeľovania cien v Oravskej Polhore, ktorá ako víťaz získala právo v budúcom roku reprezentovať Slovensko v súťaži o Európsku cenu obnovy dediny.

Víťazná obec Oravská Polhora preukázala podľa národnej hodnotiacej komisie príkladný rozvoj miestneho hospodárenia, starostlivosť o obec, krajinu a životné prostredie. Predstavitelia obce sa sústredili aj na racionálne využívanie lokálnych zdrojov, zachovávanie vidieckej pospolitosti, podpory folklóru, ale i na starostlivosť o obyvateľov obce. Ocenenia v jednotlivých kategóriách si prevzalo aj ďalších dvanásť obcí. „Ukázali príkladný rozvoj miestneho hospodárenia, starostlivosť o obec, krajinu a neposlednom rade aj o životné prostredie. Bokom však nezostalo ani racionálne využívanie lokálnych zdrojov, zachovávanie vidieckej pospolitosti či hmotného a nehmotného dedičstva. A to všetko s ohľadom na zachovanie folklóru,“ zdôraznil Sólymos.

Súťaž, ktorú vyhlásil rezort životného prostredia spolu so Slovenskou agentúrou životného prostredia, Spolkom pre obnovu dediny a Združením miest a obcí Slovenska, sa konala už po deviatykrát. Zapojilo sa do nej 20 obcí, ktoré si zmerali sily v prezentácii výsledkov dosiahnutých pri ich obnove a rozvoji. Cieľom súťaže Dedina roka je prezentácia krás, jedinečnosti a úspechov vidieka, zvyšovanie povedomia spoločnosti o hodnote krajiny, ale aj zvyšovanie konkurencieschopnosti a prestíže slovenských obcí.

Viac o téme: Dedina roka 2017
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu