Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Randenie online a jeho úskalia: Najhorší prešľap, akého sa môžete dopustiť

Online randenie so sebou prináša výhody, ale aj rôzne úskalia Zobraziť galériu (3)
Online randenie so sebou prináša výhody, ale aj rôzne úskalia (Zdroj: thinkstock.com)

BUENOS AIRES - Pokiaľ ide o online randenie, potom jeho najdôležitejšou súčasťou akoby bol čas. Zo všetkých prešľapov, ktorých sa človek môže dopustiť - od zle pochopenej poznámky po nevhodne zvolený emotikon -, žiadny nie je pre rodiaci sa vzťah tak problematický, ako oneskorená odpoveď, napísal argentínsky denník Clarín. To preto, že odklad vyvoláva napätie a spúšťa podozrievanie. Ľudia si začnú predstavovať to najhoršie.

To sú niektoré zo záverov, ku ktorým dospel výskum skupiny vedcov argentínskeho ústavu CONICET, zameraný na následky digitálnej revolúcie na vzťahy a dvorenie. Potenciálni milenci s týmto problémom samozrejme zápasili dávno pred internetom. Ale s digitálnou technológiou sa to, čo považujeme za rozumnú dobu čakania, dramaticky skrátilo. Kedysi dávno ľudia pokojne čakali aj týždeň a dlhšie na odpoveď na milostný list, hovorí Mariana Palumbová, ktorá sa na výskume podieľala. 

Randenie online a jeho
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Štúdia sa zamerala na zvyky okolo randenia vekovej skupiny 18 až 24 rokov. A jej hlavným záverom je, že v dobe chytrých telefónov a internetu je okamžitá reakcia hlavnou a prednostnou požiadavkou. "Digitálna komunikácia mení prah vnímania rozumnej čakacej doby a mení aj očakávania ľudí. Všetko sa v súčasnosti deje rýchlosťou jedného alebo dvoch kliknutí, čo samozrejme predefinováva celý koncept dvorenia," vysvetľuje Palumbová. 

Najlepšie profilovky na zoznamke, ktoré vám zaručia rande: Ako by ste na nich mali vyzerať

Vzťahy teraz nielen často začínajú na internetových serveroch, ale sa tam aj rozpadajú a znovu naprávajú. Počas chatovania sa môžete pohádať a potom zase uzmieriť jediným smajlíkom. Vzťah a jeho kvalitu môže ovplyvniť napríklad aj to, ako si človek nastaví súkromie a zdieľanie na sociálnych sieťach. Ak používa príliš veľa selektívneho zobrazovania obsahu, môže to vyvolať špekulácie vedúce k nežiaducim záverom a podozrievaniu. 

Randenie online a jeho
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Palumbová s kolegami zistili, že niektoré dovodobé páry siahajú po radikálnom riešení, kedy úplne obídu bariéru súkromia tým, že si navzájom vymenia svoje prístupové heslá. "To je vnímané ako dôkaz lásky. Romantická láska so sebou od nepamäti nesie prvky násilia, snahy ovládať a žiarlivosti. Výmenu hesiel ku svojim účtom potom mladí považujú na posun na ďalšiu úroveň vzťahu, pretože podľa nich ide o maximálny prejav vzájomnej dôvery," dodala výskumníčka. 

Viac o téme: RandenieZoznamka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu