Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nastáva ďalšia fáza ľudskej evolúcie: Prehľad NEDUHOV spojených s používaním smartfónu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

NEW YORK - Všetci zrejme poznáte typické znaky chôdze s chytrým mobilným telefónom v ruke. Buď tak sami chodíte, alebo vás nesmierne otravujú tí, ktorí bez "chytráčika" v ruke neurobia doslova ani krok, napísal spravodajský server The Guardian.

Hlava sklonená, oči prilepené k monitoru, prsty posúvajúce v komentároch a nových príspevkoch na Facebooku alebo nastavujúce filtre na Instagrame pre tie najkrajšie fotky jesene a sfarbených listov. Už tak dosť stimulmi preplnený mozog nasáva ďalšiu dávku nekonečného prísunu zlých správ. A to všetko počas chôdze po ulici. Bez zakopnutia, upadnutia či vnímania otrávených pohľadov okolia. 

Vedci však zistili, že sa kvôli používaniu mobilného telefónu počas chôdze mení spôsob, akým sa pohybujeme. Výskumníci z Delawarskej univerzity požiadali dobrovoľníkov, aby počas chôdze na pohyblivom páse vytáčali čísla na svojich mobiloch. Výsledkom bolo zmenené držanie tela, ktoré podvedome zaujalo topornejšiu a schúlenejšiu polohu, aby znížilo riziko pádu. Takže je nielen hlúpe zároveň ísť a používať telefón, ale tiež vás to tlačí do hlúpeho spôsobu chôdze. 

Nastáva ďalšia fáza ľudskej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Prehľad ďalších neduhov spojených s intenzívnym používaním mobilného telefónu. A poznámka pre tých, ktorí si ich budú čítať online: Posaďte sa. Nezabúdajte žmurkať. A nehrbte sa!

TEXTOVACÍ MANIAK

Môže to znieť ako evolučná výhoda, keď sa nám vyvíjajú takmer dravčie škáry ideálne na hranie mobilnej hry Pokémon Go. Ale následkom sú v skutočnosťi bolesť a kŕče v prstoch, zápästí aj predlaktí kvôli opakovaným pohybom. Jeden prieskum zistil, že 26 miliónov Britov trpí bolesťou palca kvôli používaniu mobilných zariadení. Pamätáte si dobu, kedy sa tomu hovorievalo "Blackberry palec"?

Nastáva ďalšia fáza ľudskej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

TELEFÓNNY KRK

Je známy aj pod anglickým označením iPosture. Telefónny krk je stuhnutý a boľavý od toho, ako ho neustále držíte zohnutý, aby ste sa mohli dívať dolu na svoje mobilné zariadenie. Naše hlavy vážia 4,5 - 5,5 kg. Keď ju držíte dlhý čas sklonenú, zaťažujete chrbticu. Napríklad sklon 15 stupňov zvyšuje zaťaženie krku na viac ako 12 kg. Podľa správy z roku 2014 sa telefónny krk šíri ako epidémia a môže viesť k trvalému poškodeniu. 

POŠKODENIE ZRAKU

Oční lekári opakovane varujú, že nadmerné používanie inteligentných telefónov môže viesť k dlhodobému poškodeniu očí, pretože modré svetlo je potenciálne nebezpečné pre očnú sietnicu. Syndróm suchých očí, bolesti hlavy aj nárast počtu prípadov krátkozrakosti - to všetko je spájané s dlhšou dobou strávenou pri mobilných zariadeniach a počítačoch. 

Nastáva ďalšia fáza ľudskej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

SYNDRÓM FANTÓMOVÝCH VIBRÁCIÍ

Nie, to vám nezvoní v hlave ani nevibruje váš mobil. To vám len nahovára váš prestimulovaný a vystresovaný mozog. Prieskum, ktorý uskutočnila Indiánska univerzita, zistil, že 89 percent vysokoškolákov zažíva fantómové vibrácie, keď je ich telefón v tichom režime. Predpokladá sa, že ide o následok úzkostného očakávania, čo je syndróm, ktorý môže postihnúť až sedem z desiatich užívateľov mobilov všetkých vekových kategórií. 

INFEKCIE

Štúdia Londýnskej školy hygieny a tropickej medicíny z roku 2011 zistila v 16 percentách telefónov prítomnosť baktérie Escherichia coli, čo znamená, že každý šiesty telefón je kontaminovaný fekálnou hmotou. A tým nemáme na mysli populárne emotikony v tvare hovienka, ale skutočné výkaly. Takže si teraz umyte ruky a utrite telefón. 

Viac o téme: MobilEvolúciaSmartfón
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu