Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Základné FAKTY o utečeneckom tábore v Calais: Takto sa žije v Džungli, kde je hlava na hlave

Ľudia tu žijú hlava na hlave Zobraziť galériu (5)
Ľudia tu žijú hlava na hlave (Zdroj: SITA)

CALAIS - Súčasný francúzsky prezident Francois Hollande, aj jeho predchodca Nicolas Sarkozy, sú za úplné zrušenie utečeneckého tábora v Calais, ktorý pri tomto prístavnom meste stojí už viac ako pätnásť rokov. Prinášame vám o ňom základné údaje.

Utečenci sa vo väčšom počte pri Calais objavovali od roku 1999. V roku 2002 začali okolo mesta vyrastať ďalšie tábory; jedným z dôvodov bolo uzavretie tábora v neďalekom Sangatte, kde boli ubytovaní tisícky migrantov. Starostka mesta následne prinútila francúzsku vládu, aby mimo mesta nechala vybudovať pomocné centrum, pri ktorom vyrástol obrovský tábor, teraz nazývaný Džungľa. Oficiálne štatistiky o počte ľudí neexistujú, podľa odhadov tam ale žije okolo 9000 ľudí. 

Základné FAKTY o utečeneckom
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Veľká časť obyvateľov Džungle, ktorí pochádzajú predovšetkým zo Sýrie, Eritrey a Sudánu, nechce zostať vo Francúzsku, ale sa chce dostať do Británie. Často spolu zvádzajú boje o dominanciu v tábore, ktoré musí pravidelne ukončovať polícia. Pri potýčkach už zahynulo veľa ľudí. Problém predstavujú aj pašeráci ľudí. 

Pikantné odhalenie z utečeneckého tábora v Calais: Sexuálne orgie s dobrovoľníčkami!

Pôvodne sa utečenci v tábore mohli hlavne najesť, osprchovať a prespať, postupne sa rozrástol až na menšie mesto. Migranti si tu postavili stany a domy, sú tu aj obchody, reštaurácie, škola a modlitebňa. Tábor má už svoju samosprávu a bol pripojený k mestskému vodovodu a elektrickej sieti. Začiatkom roka francúzske úrady nechali časť tábora zrovnať so zemou a vybudovali tam obytné bunky. Napriek tomu je situácia v Džungli vyhrotená a ľudia tam žijú v biednych podmienkach.

Základné FAKTY o utečeneckom
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP)

Francúzsko chce teraz tábor definitívne zrušiť. Miestnych presunú do neďalekého strediska pre utečencov a obdobných centier inde vo Francúzsku. Plány na zatvorenie tábora vyvolali silné protesty mnohých konzervatívnych a krajne pravicových lokálnych politikov, ktorí sa obávajú dôsledkov pobytu migrantov vo svojich mestách. 

Francúzsku s problémom pomáha Británia, ktorá financuje vybudovanie nového múru. Ten má v Calais sťažiť imigrantom nelegálny prechod na britské ostrovy. Stavba bude zabraňovať utečencom naskakovať na kamióny, ktoré smerujú za kanál. Budovať sa začala minulý týždeň, hotová má byť do konca roka. Britská vláda dala na jej výstavbu 1,9 milióna libier. 

Základné FAKTY o utečeneckom
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP)

Základné FAKTY o utečeneckom
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP)

Najväčší utečenecký tábor na svete sa nachádza v kenskom Dadaabe. Vznikol v roku 1991 na pokyn OSN kvôli občianskej vojne v Somálsku a je domovom pre 350-tisíc väčšinou somálskych utečencov. Kenská vláda ho chce tento rok uzavrieť. Vo východoetiópskom tábore Dollo Ado žije 190-tisíc ľudí, tretím najväčším táborom pre migrantov je jordánsky tábor v Zaatarí, kde sa tiesni zhruba 83-tisíc utečencov prevažne zo Sýrie. 

Viac o téme: Utečenecký táborCalaisMigranti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu