Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Technika našich starých mám je stále účinná: TRIK, ako čo najrýchlejšie upokojíte dieťatko

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkstock.com)

RÍM - Snáď by stačilo opýtať sa ktorejkoľvek mamičky. Podobne ako každý zapálený vedec však Isabelle Peretzová z Centra pre výskum mozgu, hudby a jazyka pri Montrealskej univerzite chcela za pomoci spoľahlivých testov dokázať, že spev upokojuje novorodenca oveľa lepšie a na oveľa dlhší čas než akékoľvek rozprávanie. Ukázalo sa, že technika, ktorú matky oddávna používajú na upokojenie bábätiek, má svoje opodstatnenie, píše taliansky denník Corriere della Sera.

Aj vy máte tento nočný problém? Vedci zistili, čo robiť, aby ste si ho ešte viac nezhoršili!

Hudba upúta, ako je známe, pozornosť všetkých. Podmaňuje si nás do tej miery, že sa začíname pohybovať podľa jej rytmu: Pozdvihneme hlavu, podupkávame si alebo pohmkávame. "Malé deti nedokážu synchronizovať svoje gestá podľa hudby. Na základe našej štúdie sme chceli pochopiť, či to robia preto, že nemajú fyzickú alebo mentálnu kapacitu, ktorá by to umožňovala," vysvetľuje Peretzová.

"Získané údaje jasne ukazujú, že deti mladšie ako jeden rok sú dokonale schopné nechať sa uniesť hudbou, ktorá priťahuje ich pozornosť viac ako hovorené slovo," hovorí. Aby zistila, do akej miery je spev schopný ovplyvniť tých najmenších, uskutočnila neurologička niekoľko testov na 30 deťoch od šiestich do deviatich mesiacov, pričom zabezpečila, aby vonkajšie faktory nemohli ovplyvňovať výsledok: napríklad rodičia museli stáť za deťmi, aby výraz ich tváre neovplyvnil reakciu dieťaťa, jazyk, v ktorom boli piesne spievané, bola turečtina, a to z toho dôvodu, aby nijako nepripomínal rodinu. Testy a piesne boli registrované tak, aby neboli rozdiely medzi testami ani interakciami medzi dieťaťom a tým, kto hovoril alebo spieval.

Technika našich starých mám
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock)

Keď boli deti pokojné, boli rodičia vyzvaní, aby si za ne sadli, a testy začali. Experti registrovali, koľko času ubehlo, kým sa deti začali uberať k plaču, vraštiť obočie, kriviť pusinku a ohŕňať tváričku, čo sa považuje za syndróm nepríjemných pocitov a stresu.

"Keď deti počúvali pieseň, zostali pokojné v priemere deväť minút, keď počúvali hovorené slovo, začali po štyroch minútach javiť známky nepokoja, nezávisle na tom, či sa k nim hovorilo detskou rečou, alebo spolu hovorili dospelí," uvádza Peretzová.

Efekt prvej noci: Vedci zistili, prečo sa budíme, ak nespíme vo svojej posteli. Toto je dôvod!

"Keď sme opakovali test tak, že bábätkám spievali alebo k nim hovorili matky v materskej francúzštine, boli výsledky rovnaké. To celkom jasne potvrdzuje, že spievanie je skutočne najlepším spôsobom, ako udržať deti v pokoji, pretože účinok spevu bol overovaný dokonca v sterilnom prostredí: uprostred čiernych stien, bez akýchkoľvek hračiek, s minimálnym osvetlením a bez priameho kontaktu s nejakou osobou. Aj za takýchto okolností spev udržuje deti dlhší čas v pokoji a redukuje stres," uviedla neurologička. Potvrdzuje sa tak zásadný význam hudby.

Technika našich starých mám
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: spuntik)

Najlepšia je pieseň s opakujúcim sa a jednoduchým rytmom. Dnešné matky hovoria na deti príliš a na spev často zabúdajú. Výsledky tejto štúdie naznačujú, ako je dobré pripomenúť si staré tradície, pretože ide o najlepší spôsob, ako kontrolovať detské emócie. Keď novorodenci dávajú najavo nepokoj, skúste im radšej spievať, než na nich hovoriť. Tento "trik" funguje a je dôležitý najmä pre rodičov, ktorí sa nachádzajú v ťažkých situáciách, kedy signál stresu zo strany novorodenca môže byť prijímaný ako málo prípustný a môže vyvolať nežiaduce reakcie.

Viac o téme: DieťaUspávanka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu