Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

O tomto ste možno ani netušili: Bábätká sa v jednej veci líšia a vy to ani nerozpoznáte

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: healthtap.com)

WURZBURG - Plač bábätiek znie podľa toho, z akej krajiny pochádzajú, zistili nemeckí vedci. Výskumníci z univerzity v nemeckom Würzburgu skúmali plač nemeckých, čínskych a kamerunských novorodencov a dospeli k záveru, že deti z rôznych krajín plačú inak. Z dvoch uskutočnených štúdií vyvodzujú, že deti sa začínajú učiť materinský jazyk bezprostredne po narodení.

Technika našich starých mám je stále účinná: TRIK, ako čo najrýchlejšie upokojíte dieťatko

Vedci, ktorí skúmali 55 novorodencov z Pekingu a 21 malých Kamerunčanov z kmeňa Nso na severozápade Kamerunu, zistili, že ich plač sa viac podobá spevu, píšu nemecké weby. Podľa nich preto, že mandarínština aj jazyk lamnso sú takzvané tónové jazyky. Tón, akým je slovo prednesené, má zásadný význam pre rozlíšenie významu rôznych slov, ktoré inak znejú rovnako.

Potom, čo sa ukazuje, že už nenarodené deti v poslednej tretine tehotenstva rozpoznajú reč matky, začína vychádzať najavo, že už plač novorodenca má typické melodické znaky ovplyvnené okolím.

O tomto ste možno
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Bábätká z Číny a z Kamerunu mali oveľa vyšší rozsah medzi najnižším a najvyšším tónom plaču než nemecké deti. Taktiež začiatok a koniec tónu bol intenzívnejší.

Vedci však ubezpečovali, že bábätká kvôli výskumu zámerne nerozplakávali. "Zaznamenávali sme len spontánny krik, väčšinou keď boli deti hladné," povedala podľa webu FAZ výskumníčka Kathleen Wermkeová.

Viac o téme: ŠtúdiaBábätkoPlač
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu