Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Poliaci získali tajný denník: Chcú vykopať obrovský poklad! 48 debien Hitlerovho zlata za pol miliardy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Wikipedia)

VROCLAV/LONDÝN - Lovci pokladov plánujú vykopať v paláci, ktorý využívali príslušníci SS ako verejný dom, 48 debien nacistického zlata v hodnote približne pol miliardy eur. Nehnuteľnosť sa nachádza v dedine Minkowskie v južnom Poľsku a hľadači dúfajú, že je tu ukrytých až 10 ton zlata spolu s ďalšími cennosťami, ktoré ukradol šéf SS Heinrich Himmler na konci druhej svetovej vojny s cieľom založiť Štvrtú ríšu.

Veliteľ gestapa, ktorý poslal na smrť desaťtisíce ľudí, unikol trestu: VIDEO Zvrat po konci vojny!

Predpokladá sa, že súčasťou bude zlato, ktoré zmizlo z policajného riaditeľstva v dnešnom Vroclave a tak isto aj šperky a cennosti zo súkromných zbierok bohatých Nemcov, ktorí žili v regióne a ktorí svoj majetok odovzdali SS, aby ich ochránili pred vyplienením postupujúcou Červenou armádou. Informoval britský MailOnline.

Lovcov priviedli na stopu dokumenty. Mapa, ktorú dostali od potomkov dôstojníkov patriacich ku starej tajnej lóži, ktorá v 30. rokoch 20. storočia uzavrela spojenectvo s Adolfom Hitlerom a denník, ktorý napísal vysoký dôstojník SS pod pseudonymom Michaelis. Vďaka nemu sa prišlo na miesto, kde má byť na dne pochovaných ďalších 28 ton pokladu. Najprv však má byť preskúmaný palác Minkowskie, pretože tu má byť zakopaná korisť ľahšie prístupná.

Na poklad dohliadala dôstojníkova milenka

Medzi dokumentmi je aj list vyššieho dôstojníka SS menom von Stein adresovaný jednému z dievčat, ktoré pracovalo v paláci a ktoré sa neskôr stalo jeho milenkou. „Moja drahá Inge, plním svoje poverenie z vôle Božej. Niektoré transporty boli úspešné. Zostávajúcich 48 ťažkých truhlíc Rišskej banky a všetky rodinné truhlice, ti týmto zverujem. Iba ty vieš, kde sa nachádzajú. Nech Boh pomáha tebe aj mne, splniť moju úlohu.“

Šéf SS Heinrich Himmler
Zobraziť galériu (2)
Šéf SS Heinrich Himmler  (Zdroj: SITA/AP Photo)

V zázname z 12. marca 1945, ktorý sa týka pokladu v paláci v Minkowskie, sa uvádza, že v oranžérii bola vykopaná jama, ktorá sa stala bezpečným domovom pre doručené truhlice a debny. 48 truhlíc z Ríšskej banky v dobrom stave bolo zakopaných, dobre zakrytých zeminou a miesto sa zazelenalo živými rastlinami.

Sovieti urobili nacistom čiaru cez rozpočet

Roman Furmaniak, vedúci nadácie Sliezsky most, ktorá vedie pátranie po poklade, pre MailOnline povedal, že na skrytí pokladu v paláci Minkowskie sa podieľalo niekoľko osôb a jednou z nich bol práve dôstojník von Stein. Palác navštevovali vysokí dôstojníci SS a využívali ho ako verejný dom. Inge sa do von Steina zamilovala a verila, že v paláci zostane možno tak rok či dva, kým sa vojna skončí. Vtedy nikto neveril, že región sa dostane pod kontrolu Sovietskeho zväzu.

Dve osudné chyby Adolfa Hitlera: Invázia do ZSSR počas operácie Barbarossa mohla dopadnúť inak

Furmaniak uviedol, že v roku 1945 sa musela počas dvoch mesiacov schovávať v lese pred Sovietmi, ale keď sa vrátila, oblasť zostala neporušená. Po skončení vojny bolo nemecké obyvateľstvo vyhostené a prišli späť Poliaci zo západnej Ukrajiny. Inge si zmenila vzhľad, identitu a dokonca sa vydala za miestneho muža. Poklad však strážila až do svojej smrti o 60 rokov neskôr.

Podarí sa vrátiť veci pôvodným majiteľom?

V paláci Minkowskie, ktorý dal v 18. storočí vybudovať pruský generál Frederick Wilhelm von Seydlitz, bola po skončení vojny umiestnená Červená armáda aj poľská armáda. Neskôr slúžil ako kancelária miestneho zastupiteľstva, škôlka či kino. Chátrajúca nehnuteľnosť je teraz v rukách súkromníka a nadácia Sliezsky most si ho dlhodobo prenajíma.

Furmaniak uviedol, že na vykopávky majú všetky potrebné povolenia a spolupracujú s ministerstvom kultúry aj pamiatkovým úradom. Cieľom misie je aj nájdenie stratených umeleckých diel a ich návrat k pôvodným vlastníkom.

Viac o téme: PalácZlatoPokladPoľskoAdolf HitlerTretia ríšaMinkowskie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu