Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Objavili "svätý grál" v hodnote viac ako miliardy: O najväčší podmorský poklad sa strhla veľká bitka

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BOGOTA - "Skvelá správa - našli sme galeónu San José!" oznámil minulý týždeň v piatok prezident Kolumbie Juan Manuel Santos. Krátko nato ale vypukol spor, komu tento vrak vlastne patrí a komu pripadne zrejme najväčší poklad z potopenej lode na svete. Čie teda v skutočnosti bude zlato, striebro a drahé kamene v hodnote takmer 1,5 miliardy dolárov (1,38 miliardy eur).

Unikátny nález v Kolumbii: Objavili stovky rokov starý vrak španielskej galeóny

"Galeona San José je majetkom všetkých Kolumbijčanov," vyhlásil v sobotu na tlačovej konferencii prezident Santos. Jeho eufóriu ale vzápätí schladil španielsky minister zahraničia José García-Margallo. "Je to štátna vojnová loď, nie súkromná, preto patrí štátu, pod ktorého vlajkou plávala," oponoval v pondelok Margallo. A dodal, že Madrid už analyzuje, aké kroky podnikne. Podľa neho ide o podmorské dedičstvo a podľa konvencií UNESCO je vrak majetkom Španielska.

Loď San José, považovanú za "svätý grál" medzi podmorskými vrakmi, potopili Angličania v roku 1708 v Karibskom mori neďaleko Cartageny, kde sú dnes kolumbijské výsostné vody. Zo šiestich stoviek členov posádky sa ich zachránilo 11. Vojnová loď patrila do flotily španielskeho kráľa Filipa V. a odhaduje sa, že viezla 11 miliónov zlatých mincí z vtedy španielskych kolónií. Údajne to bolo z Ekvádoru a Peru, ktoré by si tak mohli teoreticky tiež robiť nárok na časť pokladu.

Prezident Kolumbie Juan Manuel Santos
Zobraziť galériu (3)
Prezident Kolumbie Juan Manuel Santos  (Zdroj: SITA/AP)

"Nie sme zmluvnou stranou žiadnej konvencie, ktorá sa týka vlastníctva galeóny, ale z analýz vyplýva, že tento poklad je výlučne majetkom Kolumbie," tvrdí advokát Néstor Humberto Martínez, člen Kolumbijskej komisie pre námorné starožitnosti. V roku 2013 tamojší parlament prijal zákon, podľa ktorého sa kolumbijská vláda stáva vlastníkom všetkého, čo je vyhlásené za kultúrne dedičstvo a našlo sa v kolumbijských výsostných vodách.

Loď San José vyhlásila Kolumbia za národné kultúrne a historické dedičstvo v roku 2007. Madrid ale označuje tento krok za neplatný. "Ak sa španielsky štát svojho podmorského dedičstva výslovne nezriekne, zostáva jeho vlastníkom," tvrdí španielsky advokát Carlos Pérez.

Na rozprávkový poklad z galeóny San José si ale robí nárok ešte tretia strana. Súdny spor s Kolumbiou vedie už vyše 30 rokov americká spoločnosť Sea Search Armada (SSA), ktorá sa špecializuje na hľadanie potopených vrakov. SSA už v roku 1982 oznámila, že lokalizovala miesto, kde sa loď potopila. Dva roky nato ale Kolumbia znížila pre SSA nálezné z 50 percent na päť. Po rokoch sporov priznala, že nálezcovi patrí 50 percent, ale len z toho, čo nie je národným dedičstvom.

Na tlačovej konferencii ukázali snímky vraku.
Zobraziť galériu (3)
Na tlačovej konferencii ukázali snímky vraku.  (Zdroj: SITA/AP)

"Kolumbijská vláda sa škaredo mýli, keď tvrdí, že vyhrala prípad pred federálnym súdom," vyhlásil riaditeľ SSA Jack Harbeston. V roku 2011 totiž súd vo Washingtone označil nároky spoločnosti SSA voči kolumbijskej vláde za premlčané.

Kolumbia sa navyše v spore obhajuje tým, že loď teraz 27. novembra objavila sama a na inom mieste, než opísala SSA. Neuviedla však, kde presne vrak našla. Len médiám poskytla niekoľko fotografií z podmorského dna.

Viac o téme: Galeóna San José
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu