Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Záhada obyvateľov Veľkonočného ostrova sa prehlbuje: Vedci hovoria o nových dôkazoch

Kamenné sochy Moai Zobraziť galériu (4)
Kamenné sochy Moai (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Obyvatelia Rapa Nui žili na malom izolovanom kúsku zeme vzdialenom vo východnom Pacifiku, takže by sa dalo predpokladať, že si časom určite začnú ísť po krku. Avšak, na rozdiel od populárnych presvedčení o zániku záhadných dávnych obyvateľov Veľkonočného ostrova, nové archeologické údajne naznačujú, že sa nemuseli vzájomne vymazať z mapy sveta prostredníctvom násilných vojen.

FOTO Fantastický objav na Veľkonočnom ostrove: Sochy ukrývajú tajomný odkaz!

Veľkonočný ostrov sa nachádza viac než 3500 kilometrov na západ od Južnej Ameriky a pravdepodobne bol najprv kolonizovaný Polynézanmi v 13. storočí. Aj napriek zdanlivo pustej krajine a nedostatku prírodných zdrojov, civilizácia Rapa Nui dokázala vytvoriť takmer 1000 obrovských sôch moai, ktoré sa stali symbolmi ostrova.

Záhada obyvateľov Veľkonočného ostrova
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Mnohí vedci sa domnievajú, že potom, čo došli obyvateľom zdroje obživy, vypukli medzi nimi konflikty, ktoré nakoniec viedli ich k zániku. Aj keď sa tento pohľad stal široko prijímaným, novšie dôkazy tieto tvrdenia vyvracajú. Napríklad štúdie historických dokumentov písaných prvými Európanmi, ktorí prišli na Veľkonočný ostrov v roku 1722, v kombinácii s archeologickými štúdiami starovekých artefaktov, naznačujú, že obyvatelia mali v skutočnosti vyvážený a udržateľný vzťah s ich prostredím a mohli ich zahubiť choroby, ktoré sem boli zavlečené zo Starého sveta.

Nový článok v časopise Antiquity vyvolal ešte väčšie pochybnosti o populárnom scenári, čo naznačuje, že vojna na ostrove môže byť historický omyl. Na dosiahnutie tohto záveru autori štúdie skúmali rad obsidiánových nástrojov nazývaných mata'a, ktoré boli nájdené vo veľkých množstvách naprieč Veľkonočným ostrovom, a predtým boli identifikované ako hroty šípov používaných pri násilných konfliktoch.

Česi sa vraj boja obrovského škandálu: Skrýva sa na zámku slávny poklad ukradnutý nacistami?

Po preskúmaní 118 mata'a, ktoré boli zhromaždené zo štyroch samostatných miest na ostrove, a fotografií ďalších 305 kusov, odborníci uviedli, že je nepravdepodobné, že by išlo o zbrane, ale skôr o multifunkčné nástroje. Podľa záverov vedcov by to boli veľmi tupé hroty šípov, pretože by nedokázali prepichnúť kožu a neboli by hrozivejšie, ako ktorákoľvek skala. Okrem toho po upriamení sa na rezy a značenie na povrchu mata'a, výskumníci našli dôkazy, že boli použité na rôzne účely, ako je škrabanie, rezanie a brúsenie.

Záhada obyvateľov Veľkonočného ostrova
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Práve prítomnosť mata'a na ostrove poskytla jeden z najpresvedčivejších dôkazov o vojne medzi obyvateľmi Rapa Nui, ale zdá sa, že celá táto verzia môže byť teraz zdiskreditovaná. Autori štúdie však poznamenávajú, že hoci ich zistene môže vylúčiť používanie mata'a ako smrtiacej zbrane, nemusí to nevyhnutne vylúčiť aj výskyt násilia a konfliktov medzi Rapa Nui.

Záhada obyvateľov Veľkonočného ostrova
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Antiquity)

Viac o téme: Veľkonočné ostrovyRapa Nui
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu