Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Chlapec (7) sa vydal na výlet k rieke: Domov prišiel so starobylým pokladom, archeológovia žasnú

Ilustračné foto
Ilustračné foto

JERUZALEM - Viac ako 3400 rokov starú sošku našiel náhodou na výlete do údolia rieky Jordán sedemročný izraelský chlapec. S odvolaním na miestnych archeológov o tom informoval denník Haarec.

Česi sa vraj boja obrovského škandálu: Skrýva sa na zámku slávny poklad ukradnutý nacistami?

Sedemročný Ori Greenhut sošku našiel tento týždeň na výlete so svojimi kamarátmi na severovýchode Izraela pri hraniciach s Jordánskom pod hromadou kamenia. Rodičia, ktorým ju ukázal, sa ju rozhodli odovzdať na posúdenie odborníkom.

Mimoriadne dobre zachovalá hlinená soška podľa nich znázorňuje buď bohyňu plodnosti Aštoret alebo skutočnú ženu, ktorá má vlasy spletené do vrkočov a ruky pozdĺž tela. Soška vznikla na území dnešného Izraela v období takzvanej kanaánskej kultúry v 15. až 13. storočí pred naším letopočtom.

"Soška bezpochyby patrila obyvateľovi mesta Rechov, ktorému vtedy vládli egyptskí faraóni," uviedol profesor Amichaj Mazar z Hebrejskej univerzity v Jeruzaleme. Kanaánčania alebo tiež Kanáanci obývali územia približne dnešného Izraela, západu Jordánska a Sýrie a južného Libanonu.

 

One Israeli boy came home from a field trip with more than he bargained for!

Posted by Haaretz.com on 25. február 2016

Archeológovia po preskúmaní sošky prišli do Greenhutovovej školy, chlapcovi poďakovali a odovzdali mu osvedčenie o občianskej uvedomelosti, ktorým ocenili, že sošku odovzdal, namiesto aby si ju ponechal.

Viac o téme: SoškaJordánHaarec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu