Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ďalšie prekvapujúce zistenie o Stonehenge: Archeológom takmer padla sánka

Stonehenge je jedno prekvapenie za druhým! Zobraziť galériu (3)
Stonehenge je jedno prekvapenie za druhým! (Zdroj: SITA/AP)

SALISBURY - Archeológovia vo Walese objavili stopy, ktoré by mohli tajomstvo legendárneho kamenného kruhu Stonehenge ešte viac skomplikovať. Boli by naši predkovia naozaj schopní megalitickú stavbu premiestniť z iného miesta niekoľko storočí predtým, ako stála v grófstve Wiltshire?

Stonehenge mohol stáť už o pol tisícročia skôr a dokonca na inom mieste, myslia si britskí archeológovia, ktorí vo Walese objavili skalné vyhĺbeniny, ktoré sú navlas totožné s rozmermi megalitov v Stonehenge. Dramatický objav naznačuje, že obrovský komplex bol zrejme najprv postavený vo Walese a potom rozobraný a transportovaný do viac ako 200 kilometrov vzdialeného Salisbury, uvádza Ancient-origins.net.

Archeológovia natrafili na výnimočný nález: Objav je oveľa starší ako Stonehenge

So zarážajúcim objavom prišli vedci z University College London v spolupráci s ďalšími inštitúciami. Teórii nahráva aj dlhodobo známy fakt, že niektoré veľké „cudzie“ kamene sa do oblasti Salisbury dokázateľne dostali z Walesu, kde mali svoj pôvod. Archeológom sa teraz vo Walese podarilo identifikovať skalné vyhĺbeniny, ktoré presne zodpovedajú veľkosti, konzistencii a tvaru kameňov v Stonehenge.

Ďalšie prekvapujúce zistenie o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Ako mohli megality premiestniť?

Podľa profesora Mikea Parkera Pearsona boli zrejme megality najskôr použité na stavbu miestnej pamiatky vo Walese niekde v okolí lomu. O 500 rokov neskôr však stavbu tamojší obyvatelia rozobrali a premiestnili do grófstva Wiltshire, povedal pre The Guardian.

Ďalšiu záhadu o Stonehenge objavil človek z ľudu: Ako dôkaz FOTO tohtoročného letného slnovratu!

Odborníci si však lámu hlavu nad tým, ako boli kamene vážiace tonu transportované ľudskou silou. Dalo by sa to urobiť len pomocou dômyselného uplatnenia fyzikálnych zákonov. Výskumný tím bude teraz vykonávať geofyzikálny prieskum v oblasti dvoch kameňolomov vo Walese a odborníci predpokladajú, že veľký objav pôvodného umiestnenia Stonehenge by mohol byť známy už v roku 2016.

Ďalšie prekvapujúce zistenie o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Viac o téme: Stonehenge
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu