Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Veľký astronomický fenomén vypukne už ZAJTRA: Pohanské legendy zrodia svojho boha!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – V utorok 22. decembra bude astronomicky najkratší deň v tomto roku. Slnko sa na oblohe najviac vzdiali od svetového rovníka smerom na juh. Zimný slnovrat bol už v pohanských kultúrach považovaný za jeden z najmagickejších dní v roku.

Stred slnečného kotúča sa bude nachádza nad obratníkom Kozorožca a Slnko dosiahne na pravé poludnie na južnej pologuli najväčšiu výšku nad obzorom. Symbolicky sa začne vracať späť k obratníku Raka. Na Slovensku nastane okamih zimného slnovratu v roku 2015 v utorok 22. decembra o 05:48 hod stredoeurópskeho času (SEČ), informoval astroportal.sk. Podľa koordinovaného svetového času (Universal Coordinated Time) nastane zimný slnovrat 22. decembra o 04:48 hod UTC.

Čaro Vianoc v minulosti sprevádzali tradície a zvyky, TOTO sú niektoré z nich

Z astrologického hľadiska vstúpi Slnko do znamenia Kozorožec. Na nebeskej sfére však Slnko v tento deň zimného slnovratu bude iba v súhvezdí Strelec. Istou, pre niekoho prekvapivou informáciou bude, že Slnko neprechádza do znamenia Strelca zo znamenia Škorpióna, ako o tom informujú horoskopy a astrológovia, ale približne od 30. novembra do 18. decembra Slnko prechádza súhvezdím Hadonos. O tom však už horoskopy nepíšu ani slovo, opísal pozoruhodnú nebeskú zaujímavosť Marek Husárik z Astronomického ústavu SAV.

Veľký astronomický fenomén vypukne
Zobraziť galériu (4)

Tento rok bude dlhší

Kým tradične pripadá deň zimného slnovratu na 21. decembra, tento rok sa slnovrat odohrá o deň neskôr, teda 22. decembra kvôli prestupnému roku. Navyše, rok 2015 bude o sekundu dlhší. „Vďaka spomaľovaniu rotácie Zeme sa rok predlžuje. Medzinárodná služba IERS približne každé tri roky pridáva o jednu sekundu viac. Spravidla tak koná 30. júna alebo 31. decembra,“ uviedol odborník.

V deň a hodinu slnovratu Slnko vrhá minimálny tieň na obratník Kozorožca, čo je špecifická rovnobežka ležiaca 23,5 stupňa južne od rovníka. Slnečné lúče vtedy dopadajú kolmo na všetko a všetkých nachádzajúcich sa miestach, ktorými prechádza táto rovnobežka. Obratník Kozorožca prechádza krajinami ako Paraguay, Namíbia, Madagaskar alebo Austrália,“ vysvetlil Husárik.

Veľký astronomický fenomén vypukne
Zobraziť galériu (4)

Polárna noc a polárny deň

Slnovrat je spôsobený sklonom zemskej osi a obehom Zeme okolo Slnka. V čase zimného slnovratu začína na severnej pologuli zima, na južnej pologuli leto. Práve v tomto období sa naša planéta na svojej ročnej púti priblíži k Slnku najviac a v tejto polohe zostane približne dva týždne. Deň zimného slnovratu je na severnej pologuli najkratší deň v roku (čím severnejšie, tým kratší čas slnečného svitu), na južnej pologuli zas najdlhší deň (čím južnejšie, tým dlhší čas slnečného svitu).

Za severnou polárnou kružnicou (66,5° severnej geogr. šírky) nastane tzv. polárna noc, keď Slnko nevyjde nad horizont. Presnejšie povedané, na severnej polárnej kružnici nastáva polárna noc len raz do roka v čase zimného slnovratu, no čím severnejšie by sme šli, tým zažijeme polárnu noc dlhšiu. Naopak, za južnou polárnou kružnicou (66,5° južnej geogr. šírky) nastane polárny deň, kedy Slnko vôbec nezapadne. Na južnej polárnej kružnici nastáva polárny deň opäť len raz do roka v čase zimného slnovratu. Čím južnejšie, tým bude polárny deň dlhší,“ hovorí slovenský astronóm.

Pohanské legendy hovoria o zrodení Slnečného boha

V týchto dňoch vládne na severnej pologuli zima. Deň zimného slnovratu je pre túto časť planéty predzvesťou toho, že sila Slnka sa opäť začína navracať a dni sa začnú predlžovať.
Podľa pohanských legiend v tento deň porodila bohyňa Zem svojho syna – Slnečného boha, ktorý utešene rastie a zosilnieva. Kresťanský svet si v období zimného slnovratu pripomína narodenie Ježiša Krista.

Ďalšiu záhadu o Stonehenge objavil človek z ľudu: Ako dôkaz FOTO tohtoročného letného slnovratu!

Symbolické znovuzrodenie Slnka si ľudia uctievali už od pradávna. Deň zimného slnovratu patril k najväčším sviatkom v roku a spájal sa s rituálmi, ktoré mali človeku zabezpečiť zdravie, silu, bohatú úrodu a odvrátiť nešťastie a choroby od rodiny. Ľudia si na začiatku zimy vysväcovali príbytky a hospodárske budovy, uctievali si zvieratá, privolávali hojnú úrodu a vyháňali z domov zlých duchov. Dievčatá sa venovali ľúbostným čarám, ktoré im mali zabezpečiť dobrý vydaj. K zvykom patrilo uzmierovanie rozhádaných susedov. Nový rok sa nemal začínať hádkami a zlobou.

Slnovrat je každoročne príležitosťou pre návštevníkov anglického Stonehenge, aby v kamennom kruhu pozorovali svetelné divadlo. K slnovratu sa v mnohých kultúrach viazali špeciálne tradície, preto najkratší deň v roku mali temné sily a zlí duchovia najsilnejšiu moc. 

Veľký astronomický fenomén vypukne
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Viac o téme: Zimný slnovrat
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu