Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Lekári odhalili neuveriteľný prípad: Úradník nemal mozog, prežil spokojný život

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BRATISLAVA - Lekári odhalili neskutočný prípad. Pri zdravotnej prehliadke u pacienta objavili, že nemal mozog. Najzaujímavejší je na tom fakt, že mužovi mozog vôbec nechýbal. Žil plnohodnotný život, oženil sa a mal s ňou deti.

Celé to začalo lekárskou prehliadkou, na ktorú prišiel nemenovaný Francúz po dvojtýždňových bolestiach v ľavej nohe. Následne mu personál nemocnice spravil snímky mozgu a objavili niečo nevídané. Mužovi chýbala drvivá časť mozgu. Jeho miesto vyplnila tekutina. Oprípade informoval portál Iflscience.com.

Podľa štúdie zverejnenej v odbornom periodiku The Lancet sa mužovi v mozgu hromadila tekutina do takej miery, až vytlačila mozog. Z minulosti muža vyplynulo, že v mladosti trpel hydrocefaliou a pravidelne mu z mozgu tekutinu odsávali. No v 14-tich rokoch s tým prestali.

Na snímke je zobrazená čienoru farbou tekutina, ktorá vypĺňala priestor, kde mal byť mozog
Zobraziť galériu (2)
Na snímke je zobrazená čienoru farbou tekutina, ktorá vypĺňala priestor, kde mal byť mozog  (Zdroj: The Lancet)

V živote mu tento zarážajúci fakt nijako nebránil. Pracoval ako úradník, našiel si ženu, s ktorou má dve deti. IQ testy však ukázali, že jeho úroveň je len na hranici 75. "Čo sme zistili, je neuveriteľné. Čakali by sme, že tak malý mozog, je nezlučiteľný so životom," povedal lekár Max Muenke pre agentúru Reuters.

Prípad dokazuje prispôsobivosť a odolnosť ľudského mozgu. No zároveň fakt, že o našom mozgu vieme stále málo, informuje portál iflscience.

Viac o téme: úradníkKvapalinaMozog
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu