Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ste inteligentnejší ako priemer? Týchto 13 znakov vám podľa vedcov prezradí jasnú odpoveď

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

NEW YORK - Už v škole vás považovali za čudáka, ale vy dodnes neviete, prečo? Alebo ste mali vždy tušenie, že s vaším okolím niečo nie je v poriadku? Vedci tvrdia, že inteligentnejších ľudí od ostatných odlišuje niekoľko znakov. Pozrite sa, či náhodou nepatríte medzi nich bez toho, aby ste museli robiť IQ test.

Ste muzikant

Ak vás v detstve rodičia nútili učiť sa hrať na nejaký hudobný nástroj, dnes si môžete pogratulovať, uvádza Business Insider. Výskum inteligencie totiž odhalil, že hudba pomáha rozvíjať detskú myseľ. Už po mesiaci hudobných lekcií vzrástla deťom medzi 4. a 6. rokom života úroveň verbálnych schopností. Schellenbergova štúdia z roku 2013 potvrdila, že deti s hudobným vzdelaním majú lepšie kognitívne schopnosti.

Rómka (13) z karavanu vyráža dych: Najprv nechcela do školy, potom prekonala aj Einsteina!

Ste inteligentnejší ako priemer?
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Ste prvorodený

Najstarší súrodenci podľa vedcov zvyknú byť múdrejší, ale nie kvôli genetike. Súvisí to skôr s rodičovskou výchovou. Nórski odborníci zistili, že prvorodený má v priemere o tri body vyššie IQ ako druhorodený súrodenec. Okrem toho majú prvorodení tendenciu byť v živote cieľavedomejší a úspešnejší.

Ste chudý

Keď vedci v roku 2006 porovnávali 2 200 dospelých a okrem obvodu pása im počas piatich rokov merali aj IQ, zistili, že štíhlejší v testoch dosahovali lepšie výsledky.  Iná štúdia zistila, že 11-ročné deti, ktoré boli podľa testov menej inteligentné, mali aj vyššiu pravdepodobnosť, že budú neskôr trpieť nadváhou. Vedci predpokladajú, že v tejto veci môže zohrávať dôležitú úlohu socioekonomický status.

Máte mačku

Tí vysokoškoláci, ktorí sa v štúdii z roku 2014 označili za milovníkov psov, boli na základe testov aj viac spoločenskí, avšak milovníci mačiek mali podľa vedcov o niečo vyššie IQ.

Dojčili vás

Výskum z roku 2007 naznačuje, že z detí, ktorých matky dojčia, vyrastú chytrejší ľudia. Mali by dosahovať vyššie IQ až o sedem bodov. Niektoré ďalšie štúdie však toto zistenie spochybnili. Napriek tomu, aká je pravda, dojčenie aj naďalej predstavuje najdôležitejší zdroj živín pre novorodenca.

Vyskúšali ste drogy

U viac ako 6 000 Britov narodených v roku 1958 našli vedci pred tromi rokmi súvislosť medzi vyšším IQ a užívaním nelegálnych drog v dospelosti. Podľa najnovším výskumov môže viesť vysoké IQ k správaniu, ktoré je potenciálne škodlivé pre naše zdravie, ako napríklad nadmerná konzumácia alkoholu alebo drog.

Máte zmysel pre humor

Zmysel pre humor je s inteligenciou spájaný odjakživa. Vyjadruje zároveň hravosť ľudskej mysle a kreativitu. A vedci to potvrdili tiež – ľudia so zmyslom pre humor majú zvyčajne aj lepšie abstraktné a verbálne schopnosti.

Ste vysoký

Boli ste už v detstve vyšší ako vaši rovesníci? Podľa amerických vedcov máte v dospelosti vyššiu šancu zarobiť viac peňazí. A nielen to. Pravdepodobne aj v inteligenčných testoch dosiahnete vyššie skóre.

Pravidelne pijete alkohol

Evolučný psychológ Satoshi Kanazawa so svojím tímom zistil, že Briti a Američania, ktorí už ako dospievajúci pili viac alkoholu, dosahovali v kognitívnych testoch lepšie výsledky.

Ste inteligentnejší ako priemer?
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Thinkcstock.com)

Ste politicky liberálny

Čím viac doľava sa váš názor nachádza na politickom spektre, tým ste podľa odborníkov inteligentnejší. Ľudia s vyšším IQ totiž oveľa častejšie pri testovaní uvádzali, že sú politicky liberálni.

Naučili ste sa čítať už v predškolskom veku

Nie nadarmo sa hovorí, že raz vidieť je ako dva razy počuť. Keď britskí výskumníci porovnávali IQ jednovaječných dvojčiat, zistili, že lepšie verbálne schopnosti mal ten zo súrodencov, ktorý sa naučil čítať skôr.

Trápia vás úzkosti

Čoraz viac výskumov ukazuje, že úzkostliví jedinci sú v určitých ohľadoch inteligentnejší. Múdrejší ľudia totiž častejšie nedokážu problém jednoducho pustiť z hlavy a v mysli sa ním dlhšie zaoberajú. Vedci medzi starosťami a premýšľaním nad nimi našli zároveň väzbu s vyššiou verbálnou inteligenciou.

Ste ľavák

Okrem inteligencie zvyknú byť ľaváci vedcami spájaný aj s kriminalitou – je medzi nimi totiž viac zločincov ako u pravákov. Ľaváci totiž oplývajú vyššou mierou kreativity, ktorá súvisí s ich divergentným myslením, a teda aj častejšie prekračujú hranice.

Ste inteligentnejší ako priemer?
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Viac o téme: InteligenciaIQ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu