Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Máte sebadôveru na nule a nenávidíte sami seba? Tieto rady vás postavia opäť na nohy!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinstockphotos.com)

PARÍŽ - Vypestovať si správnu sebaúctu nie je nič ľahké. Avšak je to zásadne dôležité pre našu vnútornú rovnováhu a osobnostný rozvoj. Profesionálny postup, priateľstvo, láska či jednoducho len dobrý pocit zo seba samého, to všetko si vyžaduje minimálnu sebaúctu. Napriek tomu sa väčšinou skôr podceňujeme, než aby sme si uvedomili svoje kvality, silu a schopnosti, píše francúzsky týždenník L'Express.

Vedci vytvorili prvú strašidelnú mapu s antineutrínovými emisiami: Pozrite sa na západ Slovenska

Americká psychologička Susan Harterová, ktorá sa zaoberala otázkami sebaúcty medzi mladými ľuďmi, naznačuje päť hlavných oblastí sebahodnotenia: výsledky v škole a v športe, akceptovanie zo strany spoločnosti, fyzický vzhľad a správanie. "Môžem byť napríklad veľmi dobre akceptovaná v spoločnosti, môžem mať priateľov, ale môžem trpieť tým, že si nemôžem kúpiť oblečenie rovnakej značky ako majú oni," hovorí Harterová.

K týmto piatim oblastiam pripája psychologička ešte tri, ktoré platia pre dospelé osoby: kompetencie spojené so zamestnaním, s citovými vzťahmi a so zachovaním dobrých priateľov. To nám umožňuje minimalizovať naše neúspechy. Dajme však pozor na to, aby sme neúspech v jednej oblasti nevzťahovali aj na tie ďalšie a nedomnievali sa napríklad, že neúspech v profesii znamená, že všetko ostatné už nemá cenu.

"Akceptujte to, že nie ste dokonalí," zdôrazňuje Marie-Laure Cuzacqová, psychologička a konzultantka pre osobnostný rozvoj. Ide o prvú etapu sebaúcty. Je zbytočné snažiť sa o to, aby vás akceptovali druhí, ak sa neakceptujete sami.

Pýtajte sa: čo máte radi na svojich priateľoch? Ich úprimnosť, rešpektovanie určitých hodnôt a rešpektovanie týchto hodnôt i u ostatných. Prečo sa teda neriadiť týmito príkladmi, aby ste sa mali sami radi? Stačí si položiť tie správne otázky: chcem skutočne ísť na tú večeru? Čo potrebujem, aby som sa teraz cítil dobre? Je dôležité vedieť formulovať svoje požiadavky jasne, odvážiť sa byť sami sebou, ale zároveň byť vnímaví voči ostatným a nachádzať kompromis medzi vlastným očakávaním a očakávaním druhých.

Umlčte svojho vnútorného sudcu. Ak nemáte veľkú úctu sami k sebe, automaticky vám napadajú myšlienky: som nula, nikdy to nedokážem či nikto si ma neváži. Takéto myšlienky je možné vytesniť a pýtať sa: som k sebe konštruktívne sebakritický? Aké sú prostriedky či cesty, ako by som to mohol urobiť lepšie? Rovnako môžeme svoje myšlienky konfrontovať so skutočnosťou a opýtať sa osoby, o ktorej si myslíte, že si vás neváži alebo vás spochybňuje, aby ste sa uistili, že vaše obavy nie sú podložené.

Nová teória o túžbach presvedčí aj ateistov: Psychológ odhalil, prečo ľudia veria v Boha

Odvažujte sa hovoriť NIE. "Je to spôsob, ako si zachovať a uchrániť sebaúctu tým, že dávate prednosť vlastným potrebám, vlastnej energii, času či dokonca peniazom, aby ste ich venovali na aktivity, ktoré považujete za dôležitejšie," uvádza Marie-Laure Cuzacqová.

Buďte prístupní kritike a dávajte si realistické ciele. Cieľ musí byť pragmatický, úmerný a dosiahnuteľný. Musí zodpovedať našim schopnostiam a našej energii. Pripomeňme si, že sebaúcta rastie činmi, malými či veľkými každodennými úspechmi, nie ilúziami. Nízka sebaúcta často bráni tomu, aby sme počúvali to, čo je pre nás dobré, a v kritike videli urážku. Kritika však často umožňuje pokrok a vedie k hlbšej sebaúcte.

S nikým sa neporovnávajte a nikoho nenapodobňujte. Osoby s nízkou sebaúctou majú tendenciu napodobňovať vzory, ako to robí mládež. To však vedie k popieraniu vlastnej osobnosti, potrieb a túžob. "Okolo nás je veľa ľudí, ktorí preukazujú ostatným dobrodenia. Môžeme ich pozorovať, diskutovať s nimi, učiť sa od nich, skrátka sa nimi inšpirovať," konštatuje Marie-Laure Cuzacqová.

Chváľte druhých. Chvála stimuluje pozitívne pocity: Obaja, tí ktorí chvália, aj tí, ktorí chválu prijímajú, pociťujú uspokojenie. Aby sme zachovali hodnotu chvály, musí byť úprimná a nesmie sa používať príliš často.

Požiadajte o pomoc profesionála. Ak ste urobili všetko, čo bolo vo vašich silách, ale pocity vlastnej ničoty prevládajú, môžete požiadať o pomoc terapeuta. Vždy je však potrebné, aby išlo o dobrovoľné rozhodnutie.

Viac o téme: Sebadôvera
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu