Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nacistický poklad v Poľsku je oveľa väčší, ako sa čakalo: Vykopanie vlaku má však háčik!

Piotr Koper a Andreas Richter ukázali snímku z georadaru. Zobraziť galériu (2)
Piotr Koper a Andreas Richter ukázali snímku z georadaru. (Zdroj: profimedia.sk)

WALBRZYCH - Mesiac a dva milióny zlotých (cca 486-tisíc eur)! To sú jediné dve veci, ktoré vraj objavitelia vlaku plného nacistického zlata v Poľsku potrebujú na to, aby tento poklad dostali na svetlo sveta. Na piatkovej konferencii to uviedli Poliak Piotr Koper a Nemec Andreas Richter, ktorí sa pochválili aj snímkami z georadaru. Popierajú, že by boli sfalšované. Kde sa však k takým veľkým peniazom dostanú?

V Poľsku vypukla zlatá horúčka: Muž lokalizoval obrovský poklad nacistov, ľudia sa zbláznili

Vlak sa nachádza v hĺbke osem metrov pod zemou na 65. km trate medzi stanicami Swiebodzice a Szczawienko pri meste Wałbrzych. Podľa špekulácií by sa v ňom mohlo nachádzať nielen zlato a cennosti, ale dokonca možno aj legendárna jantárová komnata, ktorú nacisti ukradli zo ZSSR v roku 1941..

Podľa obrysov na čiernobielej snímke z georadaru ide o obrnený vlak, ktorý viezol protilietadlové zbrane. Pri náklade 300 ton zlata by takáto ochrana dávala zmysel.

 

Czyli gdzieś jest!

Posted by Fakt.pl on 18. september 2015

Piotr Koper sa vyjadril, že sám považoval reči o stratenom vlaku za rozprávky, ale po tom, čo sa rozprával so svedkami a hlavne po vykonaní geologického prieskumu, došiel k záveru, že aj sen sa môže stať skutočnosťou.

Obaja nálezcovia, ktorí svoj objav ohlásili koncom augusta na radnici vo Walbzychu, požadujú 10 percent z ceny pokladu, ktorého vyčíslenie bude asi tvrdý oriešok pre odhadcov. Koper chce značnú časť peňazí vynaložiť na vytvorenie múzea práve tam, kde by sa mal vlak nachádzať. Podľa neho nemá zmysel robiť niečo také napríklad vo Varšave, pretože ide o príbeh tohto miesta

V Poľsku po zverejnení informácií o poklade vypukla zlatá horúčka a spoločnosť je rozdelená na dve strany. Na tých, ktorí veria a skeptikov. Hladinu však napríklad nedávno rozčeril poľský historik Krzysztof Szpakowski, ktorý sa vyjadril, že v tunelovom komplexe môžu byť dokonca až tri nacistické vlaky. Jeden viezol zlato a druhé dva mu robili obrnený sprievod.

Krzysztof Szpakowski
Zobraziť galériu (2)
Krzysztof Szpakowski  (Zdroj: SITA)

Viac o téme: VlakZlatoNacistiWalbrzych
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu