Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zlatý poklad nacistov vyvolal v Poľsku ošiaľ: Vtipkári si z tajomného vlaku takto strieľajú

Tunel, v ktorom pátrajú po stratenom poklade Zobraziť galériu (4)
Tunel, v ktorom pátrajú po stratenom poklade (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Tajomný nacistický vlak so zlatom, po ktorom pátrajú lovci pokladov pri Walbrzychu na juhu Poľska, sa ešte nenašiel. Ale aj tak "zlatá horúčka" dokázala upútať pozornosť médií od Argentíny po Vietnam, obstarala citeľný prírastok turistov v regióne, inšpirovala výrobu "zlatej" vodky" aj "vlakového" piva, spísanie najmenej troch kníh a v neposlednom rade tiež záplavu vtipov.

Šialenstvo vypuklo: V Poľsku pátrajú po nacistickom vlaku plnom zlata, odhalia 70-ročnú záhadu?

Zlota wałbrzyska je nový druh vodky, v ktorej je možné - aspoň podľa uisťovania miestneho výrobcu - nájsť okrem príchute sliviek a vlašských orechov aj plátky 24-karátového zlata. Pivovar Lwówek sa zase pustil do varenia piva "Zlatý vlak" v ľahkej aj ťažkej verzii. "Hneď pár dní po vstupe na trh sa ukázalo, že to bola trefa do čierneho," tvrdí pivovarník Dariusz Domagala. A v jednej cukrárni vo Walbrzychu teraz ponúkajú "sladké zlato", teda tortičky v tvare zlatých tehál.

Správy o pátraní inšpirovali internetových vtipkárov k tomu, že "zlatý vlak" už párkrát virtuálne vydražili. "Možný náklad: úspory obyvateľov Breslau (teraz Vroclavu), ukradnuté umelecké diela, zlato z ríšskej banky, Jantárová komnata, ukradnutý židovský majetok aj zbrane, chemické a rádioaktívne materiály. Odber výlučne osobne," ponúkala jedna z upútaviek, než zasiahol správca aukčného portálu. Zakrátko sa ale vynorili dražby iné a virtuálna cena virtuálneho vlaku sa šplhala k desiatkam miliónov zlotých.

"Žiadny zlatý vlak neexistuje. Poľské železnice tvrdia, že je to len oneskorený rýchlik Sudety z roku 2005," žartoval denník ASZdzennik. Podľa inej správy sa v podzemných štôlňach senzačne našlo vroclavské metro, ktoré sliezskemu mestu v skutočnosti citeľne chýba.

"Zlatý vlak sa stal motorom turistiky v regióne. Začali sa organizovať tematické výlety. Mediálny rozruch prilákal do Walbrzychu turistov nielen z Poľska, ale aj z cudziny," napísal denník Gazeta Wyborcza. Dodal, že zámok Książ (predtým Fürstenstein) pri Walbrzychu vlani prvýkrát navštívilo viac ako 300-tisíc ľudí.

Starosta mesta odhadol, že turistický ruch vlani stúpol o 20 percent. Historka o zlatom vlaku tiež spôsobila, že Walbrzychu sa začalo žartom hovoriť Aubrzych, Goldenburg či Zlatobrzych.

Zlatý poklad nacistov vyvolal
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Poľsko-nemecká dvojica hľadačov pokladov začala tento utorok za pomoci ťažkej techniky na 65. kilometri železničnej trate medzi Vroclavom a Walbrzychom pátranie po podzemnom tuneli, v ktorom sa má podľa legiend skrývať tajomný nacistický vlak so zlatom. Jeho "nález", opierajúci sa zatiaľ len o radarové snímky a ďalšie záznamy prístrojov o geologických anomáliách, ohlásili Poliak Piotr Koper a Nemec Andreas Richter miestnym úradom prakticky presne pred rokom. Až teraz ale získali potrebné povolenia a pustili sa do kopania sond, ktoré majú existenciu tajomného vlaku potvrdiť, alebo vyvrátiť.

Zlatý poklad nacistov vyvolal
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Podľa desiatok rokov starých povestí nacisti na konci vojny vypravili z Vroclavu obrnený vlak plný zlata a cenností a pred Červenou armádou ho schovali v podzemnom tuneli pri Walbrzychu neďaleko hraníc s Českom.

Zlatý poklad nacistov vyvolal
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: PokladNacistiPoľskoZlatý vlak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu