Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Šialenstvo vypuklo: V Poľsku pátrajú po nacistickom vlaku plnom zlata, odhalia 70-ročnú záhadu?

Čo sa im podarí nájsť v tuneli? Zobraziť galériu (4)
Čo sa im podarí nájsť v tuneli? (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Poľsko-nemecké duo lovcov pokladov začalo v týchto dňoch v Poľsku pátranie v podzemnom tuneli po tajomnom nacistickom vlaku so zlatom. Informovala o tom agentúra DPA. Správa o nájdení záhadného "zlatého vlaku" z čias druhej svetovej vojny vlani vyvolala v Poľsku aj v zahraničí senzáciu.

Poklad nacistov láka dobrodruhov aj zlodejov: Zlatá horúčka v Poľsku má prvú obeť (†39)!

Hľadači pokladov Poliak Piotr Koper a Nemec Andreas Richter s pomocou bagrov vykopávajú zeminu v okolí 65. kilometra železničnej trate medzi Vroclavom a Walbrzychom. Sú presvedčení, že sa im tam podarí nájsť nemecký pancierovaný vlak, ktorý údajne cennosti na sklonku druhej svetovej vojny prevážal.

Piotr Koper a Andreas Richter
Zobraziť galériu (4)
Piotr Koper a Andreas Richter  (Zdroj: profimedia.sk)

Dvojica už vlani oznámila, že na tomto mieste pomocou radarov objavila vlak v podzemnom tuneli. Podľa desaťročia starých povestí mali nacisti takto na konci vojny ukryť zlato a ďalšie cennosti pred blížiacou sa Červenou armádou. Vlak údajne vyviezli z vtedy nemeckého Vroclavu a schovali ho v podzemnom tuneli pri Walbrzychu neďaleko hraníc s Českom.

Šialenstvo vypuklo: V Poľsku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

K prebudeniu "zlatej horúčky" v okolí Walbrzychu prispel aj šéf poľských pamiatkarov, námestník ministra kultúry Piotr Żuchowski, ktorý sa na konci minulého augusta nechal počuť, že si je "istý na 99 percent, že vlak existuje".

Šialenstvo vypuklo: V Poľsku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Po záhade počas uplynulých 70 rokov pátrali tajné služby Spojených štátov, do pátrania sa zapojili aj Rusi a Poliaci, ale bezvýsledne.

Viac o téme: PokladNacistiPoľskoZlatý vlak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu