Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Najvýkonnejšia snajperka (†20) všetkých čias: Táto Sovietka porazila v presnosti aj chlapov!

Roza Shanina Zobraziť galériu (3)
Roza Shanina (Zdroj: Wikipedia)

USA - Keď vysokoškolsky vzdelaná učiteľka v materskej škôlke vstúpila do sovietskej armády počas druhej svetovej vojny, nevyzeralo to nijako podivuhodne, ako by sa teraz mohlo zdať. Na fronte stratila už troch súrodencov a rozhodla sa, že sa pridá k ďalším 2484 ženám slúžiacim svojej vlasti ako ostreľovačky. Svojich rodinných príslušníkov neprežila o dlhý čas, ale aj tak sa jej podarilo dosiahnuť vysokú bilanciu v počte presných zásahov. A to sa v takomto búrlivom období ráta.

"Kľúčovou vecou sovietskych ostreľovačov bol ich vplyv na sovietsku morálku," povedal David H. Lippman, autor knihy World War II Plus 75: The Road to War. "Poskytli "robotníckemu štátu robotníckych hrdinov"."

Shanina sa ale na front nedostala hneď po absolvovaní akadémie pre ostreľovačov, plány vojenského nasadenia ju držali ďaleko od zúriaceho boja, a to aj napriek všeobecnému presvedčeniu, že ženy-vojačky sú dobré ostreľovačky kvôli ich väčšej fyzickej flexibilite, vynachádzavosti, trpezlivosti a schopnosti znášať útrapy boja lepšie ako ich mužské náprotivky.

Shanine boli udelené viaceré vyznamenania.
Zobraziť galériu (3)
Shanine boli udelené viaceré vyznamenania.  (Zdroj: Wikipedia)

Po počiatočných pokusoch sa však začal Shaninin vzostup. Merať slávu počtom zabitých ľudí môže pôsobiť zvláštne, ale Sovieti čelili v tom čase pomerne existenciálnej dileme: Vyhrať alebo zahynúť. Shanina zabila svojho prvého nacistického vojaka v apríli 1944 neďaleko Vitebska, do mesiaca ich pribudlo ďalších 17. Aspoň tak sa to uvádza aj v denníkoch, ktoré si písala.

Pod ťažkou delostreleckou paľbou sa jej velitelia rozhodli ustúpiť, ale Shanina ignorovala príkazy a pokračovala v podpore postupujúcich pechôt, a to nielen ako sniperka. Zajala nemeckých vojakov a sama bola zranená. Za svoje hrdinské činy si vyslúžila vojenské vyznamenania a široký ohlas medzi svojimi krajanmi. Veď sa jej podarilo prežiť aj bitku, v ktorej zahynulo 72 zo 78 vojakov jej práporu. Aj keď nie na dlho.

Oznámenie o úmrtí zaslané Shaninej matke.
Zobraziť galériu (3)
Oznámenie o úmrtí zaslané Shaninej matke.  (Zdroj: Wikipedia)

Shanina zahynula v januári 1945, keď jej hruď roztrhal úlomok z delostreleckého granátu. Pred jej smrťou vo veku 20 rokov sa jej podarilo skoliť 54 (niektoré zdroje hovoria 59) nepriateľov, a to menej ako za jeden rok. Ide o veľmi pochmúrny úspech, ale keď si uvedomíme, že americký seržant Adelbert Waldron zaznamenal za dva roky vo Vietname 109 zásahov a Chris Kyle (Americký ostreľovač) počas 10 rokov služby 255 zostrelov, Shanina aj medzi nimi stále vyniká.

Podľa údajov Sovietskeho zväzu v priebehu vojny ženy ostreľovačky zabili 11 280 ľudí. Dôležité však nie je číslo, ale fakt, že Shanina, tak ako ostatné ženy, sa dali na nebezpečnú a špinavú prácu v snahe pomôcť svojej vlasti. Túžba tejto učiteľky bola taká silná, že obišla svojich nadriadených dôstojníkov a napísala osobne Stalinovi, aby ju poslal do predných línií.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu