Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO Ťažký život gorilieho bábätka: Cisársky rez a v dvoch dňoch operácia

Malá gorila prišla na svet s poškodenými pľúcami Zobraziť galériu (2)
Malá gorila prišla na svet s poškodenými pľúcami (Zdroj: San Diego Zoo Global, facebook)

SAN DIEGO – Malá gorila prišla na svet ešte len v stredu a už musela prekonať viac ťažkostí ako väčšina iných zvierat za celý život. Obdivovatelia tohto roztomilého mláďatka teraz dúfajú, že si konečne bude môcť v plnom zdraví vychutnávať detstvo v náručí matky.

V zoologickej záhrade v americkom San Diegu sa bez komplikácií narodilo už 16 gorilích mláďat.

Prvý pôrod 18-ročnej Imani však od rána nepostupoval, preto večer veterinári pristúpili k ojedinelému kroku. Malú samičku priviedli na svet cisárskym rezom. Ten je síce u ľudí bežný, pri zvieratách sa však k nemu nepristupuje takmer nikdy.

„Bolo to správne rozhodnutie. Myslíme si, že zdravotný stav plodu by sa zhoršoval, ak by sme operáciu odkladali,“ uviedla šéfka veterinárov Nadine Lamberski, podľa ktorej sa zdal byť 2-kilogramový novorodenec spočiatku úplne v poriadku.

Neskôr však lekári zaregistrovali, že gorilia slečna má problémy s dýchaním a zvýšený pulz. Röntgenové snímky hrude potvrdili poškodenie pľúc, ku ktorému zrejme došlo počas príchodu na svet.

Už v piatok ráno preto museli mláďa operovať. Zákroku sa okrem veterinárov zúčastnil aj ľudský neonatológ a anesteziológ, podľa ktorých sa operácia podarila.

Vzácna gorila, ktorá stále nemá meno, zostáva pod intenzívnym dohľadom odborníkov. Palce jej držia fanúšikovia po celom svete a najmä pyšná mama Imani.

Mama Imani
Zobraziť galériu (2)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu