Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ochranári museli myšiakovi hrdzavému odrezať nohu, zimu však našťastie prežil

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

POPRAD – Ešte v minulom roku bol na území Správy Tatranského národného parku (TANAP) neďaleko Popradu nájdený zranený myšiak hrdzavý. "Chýbala mu časť ľavej nohy. Myšiak pravdepodobne doplatil na krutosť človeka, keď sa niekde chytil do sklápacej kovovej pasce, ktorá mu amputovala nohu," uviedol riaditeľ Správy TANAP Pavol Majko s tým, že zranený myšiak putoval do Záchrannej stanice v Zázrivej, kde mu bola poskytnutá odborná starostlivosť.

Na jeseň minulého roku mal už ranu zahojenú a dobre lietal. Záchrannú stanicu opustil podľa Majka v dobrej kondícii a zostávalo dúfať, že myšiak si dokáže uloviť korisť aj s jednou nohou a na slobode prežije. "Pred niekoľkými dňami sa pri obci Hladovka na Orave podarilo nájsť zmoknutého a trochu vysileného myšiaka hrdzavého. Podľa amputovanej ľavej nohy nebolo pochýb, že ide o toho istého jedinca," dodal Majko. 

Myšiaka okamžite prepravili znovu do Záchrannej stanice v Zázrivej, kde pobudne nejaký čas, aby nabral stratenú energiu a následne ho ochranári opäť vypustia. "Keď u nás dokázal prežiť niekoľko zimných mesiacov, aj keď mimoriadne miernej, v jarnom a letnom období to určite zvládne. Myšiak hrdzavý sa nevzdal ani po takomto vážnom zranení a o svoj život bojuje. Šancu žiť na slobode si určite zaslúži a my mu držíme palce," upozornil Majko.

Myšiak hrdzavý je podľa neho skôr teplomilný stepný druh dravca. Je o niečo väčší ako náš myšiak lesný, má hrdzavé sfarbenie a svetlý chvost. V Európe hniezdi na Balkáne, Ukrajine, v Rusku, Maďarsku, avšak v posledných rokoch sa jeho hniezdny areál rozširuje a myšiaka hrdzavého pravidelne pozorujú aj na území Slovenska. "Väčšina myšiakov hrdzavých zimuje na Balkáne alebo v Afrike," uzavrel riaditeľ Správy TANAP.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu