Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Tomu sa povie sociálny štát: Matkám chcú platiť za dojčenie vlastných detí!

Dojčenie
Dojčenie (Zdroj: mymillsbaby.co.uk)

LONDÝN: Je známe, že najlepšou stravou pre novorodenca je materské mlieko. Napriek tomu nie je dojčenie vo Veľkej Británii veľmi populárne. Unikátny projekt to chce zmeniť.

Rovnako ako na Slovensku, aj britským matkám odporúčajú kŕmiť deti prvých šesť mesiacov výlučne materským mliekom. Skutočne sa to však deje len v 34-och percentách, čo patrí k najhorším výsledkom na svete.

Problém (ne)dojčenia sa týka najmä sociálne slabších rodín. Tam má bábätko až 4-krát menšiu šancu, že bude kŕmené materským mliekom, než ak pochádza z vyššej vrstvy. Práve o to sa opiera nový projekt, ktorý rozdá 130 matkám v južnom Yorkshire a Derbyshire stravné lístky v hodnote 200 libier (cca 250 eur), ak budú svoje dieťa dojčiť počas prvých šiestich týždňov.

Nápad sa stretol s veľmi vlažným prijatím. Podľa odporcov má v mnohých prípadoch odmietanie dojčenia hlbší kultúrny problém, ktoré stravenky nevyriešia. „V mnohých oblastiach, vrátane tých, ktorých sa skúšobná prevádzka týka, sú celé generácie žien, ktoré možno vôbec nikoho nevideli dojčiť svoje dieťa,“ tvrdí politická poradkyňa Janet Fyle. „Dojčenie nemôže byť motivované finančnou odmenou. Musí to byť niečo, čo chce matka urobiť v záujme zdravia a pohody svojho dieťaťa.“

 

 

 

 

 

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu