Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Týmto trapasom sa zapíšu do histórie: Archeológovia kopali 90 rokov na nesprávnom mieste!

Stonehenge stále neodkryl svoje tajomstvá Zobraziť galériu (2)
Stonehenge stále neodkryl svoje tajomstvá (Zdroj: www.ofordscientigicfilms.tv)

LONDÝN – Celé generácie vedcov pátrali, odkiaľ pochádzajú obrovské kvádre zo Stonehenge. Odpoveď na túto otázku stále nenašli, snáď sa k nej konečne aspoň priblížili - prestali totiž kopať na nesprávnom mieste.

Mali ste zlý deň v práci? Možno vás poteší, že ani najmúdrejšie hlavy sveta nie sú neomylné. Britskí odborníci sa už takmer sto rokov snažia objasniť, ako sa skaly zo Stonhenge na svoje miesto v anglickom grófstve Wiltshire dostali. Dlho boli presvedčení, že štvortonové kvádre pochádzajú z lokality Carn Menyn, asi 240 kilometrov od Stonehenge.

Až kolegovia z odboru geológie vďaka röntgenovým lúčom zistili, že archeológovia robili celých 90 rokov úplne zbytočnú prácu.

Carn Menyn
Zobraziť galériu (2)
Carn Menyn  (Zdroj: flickr)

Podľa nových zistení totiž kvádre pochádzajú z kopca Carn Geodog asi o jeden a pol kilometra ďalej. „Toto je neuveriteľne vzrušujúci projekt a nechceli sme zverejniť naše zistenia skôr, než budú dôkladne preskúmané. Minulý týždeň sme získali potvrdenie ich pravdivosti,“ povedal nadšene geológ Richard Nevins. „Neočakávam, že dostanem vianočné pohľadnice od archeológov, ktorí celé tie roky kopali na nesprávnom mieste.“

Tím vedcov sa už presunul do novej lokality a ďalej pátra, ako sa vlastne obrovské skaly dostali na svoje miesto. Pracuje sa hlavne s dvomi tézami. Podľa prvej monolity previezli ľudia – najskôr po vode a potom po súši. Druhou možnosťou je, že ich presunul pohyb ľadovca počas poslednej doby ľadovej.

Vedci sa prikláňajú skôr k prvej teórii, na odhalenie dôkazov a konečný verdikt sa však stále čaká.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu