Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Kuriózna štúdia to natrela obdareným: Čím väčšie semenníky, tým horší...

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: dinodirect.com)

WASHINGTON - Originálnu štúdiu v pondelok zverejnili americkí vedci, ktorí merali veľkosť semenníkov novopečených otcov a sledovali, akú starostlivosť venujú svojim potomkom. A zistili, že pokiaľ ide o rodičovské kvality, tak neplatí, že väčší je lepší. Informovala o tom agentúra AFP.

Podľa meraní a prieskumu vedci zistili, že čím väčšie mali sledovaní muži semenníky, tým menej času trávili tak bežnými rodičovskými aktivitami, ako je prebaľovanie, uviedla štúdia odborníkov z Emoryho univerzity.

Do výskumu sa zapojilo 70 mužov rôznych etník - prevažne belochov, ale aj Ázijcov a Afroameričanov. Všetci mali deti vo veku od jedného do dvoch rokov. Skúmaní muž mali od 21 do 55 rokov a žili s biologickými matkami svojich detí. Väčšina párov bola zosobášená.

U mužov s menšími semenníkmi vykazoval mozog viac "opatrovateľskej aktivity", keď im vedci ukázali zábery ich detí, a tiež boli aktívnejší v starostlivosti o potomkov. Tú vedci overovali nielen u mužov samotných, ale aj samostatne u ich partneriek.

"Nepovedal by som, že muži s veľkými semenníkmi sú vždy zlými otcami, ale naše údaje u nich ukazujú tendenciu menej sa zapájať do takých vecí, ako je prebaľovanie, kúpanie, pripravovanie jedla, branie detí k lekárovi a podobne," uviedol hlavný autor štúdie, antropológ James Rilling.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu