Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Najšťastnejší na svete sú Dáni, najmenej šťastní Afričania

Ilustračné foto
Ilustračné foto

WASHINGTON - Najšťastnejší ľudia žijú najmä na severe Európy, zatiaľ čo najmenej šťastní sú obyvatelia subsaharskej Afriky.

Tvrdí to štúdia World Happiness Report, ktorú s finančnou podporou Organizácie Spojených národov uskutočňuje Kolumbijská univerzita. Spomedzi 156 krajín sveta sa na prvom mieste umiestnili Dáni nasledovaní Nórmi, Švajčiarmi, Holanďanmi a Švédmi.

Na chvoste rebríčka sa ocitli subsaharské africké štáty - Tanzánia, Rwanda, Burundi, Stredoafrická republika, Benin a posledné Togo. Slovensko obsadilo 46. priečku nasledované Guatemalou, Maltou a Ekvádorom. Spomedzi krajín Vyšehradskej skupiny sa najlepšie umiestnila Česká republika (39.), Poliaci obsadili 51. priečku a Maďari až 110. miesto tesne pred Palestínou, Indiou a Mauretániou.

Štúdiu zverejnil v pondelok Inštitút zeme patriaci pod Kolumbijskú univerzitu. Hlavným autorom je profesor Jeffrey Sachs, ktorý pôsobí ako poradca generálneho tajomníka OSN Pana Ki-muna. Cieľom výskumníkov je zlepšiť kvalitu života na svete pomocou boja proti chudobe a zlepšovania zdravotnej starostlivosti.

1. Dánsko
2. Nórsko
3. Švajčiarsko
4. Holandsko
5. Švédsko
...
39. ČR
46. Slovensko
51. Poľsko
110. Maďarsko
...
156. Togo

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu