Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ženy to natreli mužom: Štúdia dokázala to, čo sa hovorí už dávno!

Ženský a mužský mozog
Ženský a mužský mozog (Zdroj: profimedia.sk)

PHILADELPHIA - Hovorí sa, že ženy zvládnu robiť naraz viac úloh než ich silnejšie náprotivky. Tí sa na takýchto rečiach doteraz zrejme len pousmiali. Lenže nedávny výskum dokázal, že je to naozaj pravda. Ale nezúfajte muži, aj vy v niečom vynikáte.

Ženy to vedia už niekoľko generácií. Robiť viac vecí zároveň väčšine z nich nerobí žiadny problém. A teraz už máme k dispozícii konečne aj dôkaz. Vedci z Pennsylvánskej univerzity zistili, že ženský mozog je "viac prepojenejší".

Výskumu sa zúčastnilo 949 ľudí (428 mužov a 521 žien) vo veku 8 až 22 rokov. Experti pomocou magnetickej rezonancie (MRI) naskenovali ich mozgy a skúmali spojenie medzi ich rôznymi časťami. Vyšetrenie ukázalo, že ženy majú oveľa lepšie prepojenú pravú a ľavú stranu mozgu, zatiaľ čo muži vykazujú intenzívnejšiu aktivitu v jednotlivých častiach mozgu, najmä v mozočku, ktorý riadi motoriku. To znamená, že sú lepší v koncentrovaní sa na jednu úlohu, napríklad na čítanie z mapy alebo varenie.

Takto pracujú naše mozgy pri vykonávaní úloh (ženský hore)
Zobraziť galériu (1)
Takto pracujú naše mozgy pri vykonávaní úloh (ženský hore)  (Zdroj: profimedia.sk)

Muži taktiež vykazujú lepšie prepojenie medzi prednou a zadnou časťou mozgu, vďaka čomu dokážu rýchlejšie prijať informáciu a okamžite ju použiť na riešenie komplexných úloh. Prejavuje sa to napríklad vtedy, keď sa učia bicyklovať, plávať alebo parkovať. Ženy zas mužov tromfnú v pamätaní si tvárí.

"Náš výskum dokazuje, že ak dáte ženám a mužom vyriešiť úlohu, ktorá zahŕňa logické aj intuitívne myslenie, ženy dopadnú lepšie. Štúdia sa samozrejme nedá aplikovať na celú populáciu, pretože jednotlivci sa líšia. Aj tak nám ale poskytuje pomerne presný obraz toho, ako mozgy oboch pohlaví fungujú," vysvetlila vedúca projektu, doktorka Ragini Vermová.

Výskum, ktorý bol publikovaný v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences, okrem toho dokázal, že rozdiel medzi mužským a ženským mozgom sa výraznejšie prejavuje až po puberte.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu