Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nález v Číne možno zmení históriu: Písmo staršie ako mezopotámske!

Kamenná sekera s dávnym písmom Zobraziť galériu (2)
Kamenná sekera s dávnym písmom (Zdroj: independent.com.mt)

PEKING - Zrejme jeden z najstarších zachovaných príkladov primitívneho písma na svete našli archeológovia na východe Číny. Znaky na úlomkoch dvoch kamenných sekier z lokality ležiacej neďaleko Šanghaja sú podľa expertov staré asi 5000 rokov. Píše o tom dnes spravodajský server BBC News.

Zatiaľ najstaršie známe písmo pochádza z Mezopotámie z obdobia 3300 rokov pred naším letopočtom. Predpokladá sa, že čínske znaky sa vyvíjali nezávisle na ňom.

V Číne boli zatiaľ za najstaršie považované nápisy na zvieracích kostiach používaných na veštenie, ktoré sú 3600 rokov staré. Novoobjavené znaky sú tak o plných 1400 rokov staršie. Čínski vedci sa ale nemôžu zhodnúť, či znaky na kamenných sekerách môžu byť považované za skutočné písmo, alebo či ide len o symboly. V každom prípade ale podľa nich prispejú k objasneniu pôvodu čínskeho jazyka a kultúry.

Nález v Číne možno
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: independent.com.mt)

Kamenné úlomky boli odhalené už v rokoch 2003 až 2006 v bohatom nálezisku artefaktov z obdobia neolitu. Archeológom však trvalo niekoľko rokov, než všetky objavy z lokality Liang-ču južne od Šanghaja, zahŕňajúce tisíce keramických, kamenných, nefritových, drevených, slonovinových a kostených úlomkov, podrobne preskúmali. Preto bol objav zverejnený až teraz. Tri zo šiestich dávnych znakov pripomínajú podľa expertov moderný znak používaný na označenie človeka.

"Dôležité je, že tu máme šesť symbolov usporiadaných pohromade, pričom tri z nich sú rovnaké. To jasne ukazuje, že máme do činenia s nejakým druhom vety," vyhlásil vedúci výskumu Sü Sin-min.

Aj uznávaný čínsky expert na dávne písmo Cchao Ťin-len sa domnieva, že znaky môžu predstavovať ranú formu písma. "Hoci nedokážeme presne čítať význam týchto 'slov' vyrytých do kamenných sekier, sme si istí, že patrí do kategórie slov, hoci aj trochu primitívnych," povedal.

Podľa archeológa Liou Čaa ale spomínaný materiál nie je dostačujúci. "Myslím si, že tieto znaky nemôžu byť označované za písmo podľa najprísnejších definícií. V súčasnej dobe nemáme dostatok materiálu, aby sme mohli tieto značky zaradiť do histórie písma," oponoval.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu