Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Tajomné diery pri škótskom hrade: Vedci už vedia, čo znamenajú!

Diery sú vlastne kalendárom Zobraziť galériu (3)
Diery sú vlastne kalendárom (Zdroj: megalithic.co.uk)

ABERDEEN - Diery v zemi na východe Škótska ešte až takú senzáciu nevyvolávajú, pokiaľ ale ide o najstarší kalendár na svete, dostáva ich chápanie celkom iný význam. Dokazujú, že už naši dávni predkovia mali potrebu sledovať a zaznamenávať plynutie času.

Dvanásť jám výskumníci odhalili pri leteckom prieskume poľa neďaleko škótskeho hradu Crathes ešte pred niekoľkými rokmi, až teraz sa však skončilo s ich datovaním. Pôvodne odhadovali, že sú staré "len" 5000 rokov, no v skutočnosti sú dvakrát staršie.

Tajomné diery pri škótskom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: megalithic.co.uk)

Jamy podľa archeológov z Univerzity v Birminghame predstavujú kalendár zobrazujúci jednotlivé fázy Mesiaca v priebehu lunárneho roka, ktorý sa úplne nekryje so slnečným rokom, aký bežne používame my. Diery sú navyše zoradené tak, aby zodpovedali pozícii Slnka v dobe zimného slnovratu, píše portál Novinky.cz.

Tajomné diery pri škótskom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: megalithic.co.uk)


"Je zrejmé, že lovci a zberači v Škótsku sledovali čas počas rokov, aby mohli korigovať sezónne posuny lunárneho roka. Tento kalendár je o 5000 rokov starší než  prvý oficiálny kalendár z Blízkeho východu," povedal vedúci výskumu, profesor Vince Gaffney.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu