Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slováci zabodovali: V guatemalskej džungli objavili archeologickú bombu!

Kováč sedí na svojom objave Zobraziť galériu (4)
Kováč sedí na svojom objave (Zdroj: sahi.sk)

BRATISLAVA - Slovenský archeologický tím pod hlavičkou Slovenského archeologického a historického inštitútu (SAHI) sa zaslúžil o významné objavy na území Guatemaly. Skupina pod vedením Milana Kováča sa už päť rokov venuje výskumu Mayov.

Jedinečným objavom je päť úplne nových mayských miest, ktoré identifikovali v hlbinách džungle. Ich zvyšky pomenúvajú archeológovia sami, pretože žiadna písomná zmienka ani mapa sa nezachovala. "Mestám dávame mená v mayskom jazyku podľa toho, čo nám pripomínajú," prezradil Kováč.

Jeho tím sa taktiež snaží prinavrátiť punc výnimočnosti a patinu starobylosti mestu Uaxactún. "Vykopali sme centrum mesta z neskoropredklasického obdobia, o ktorom predtým nikto nevedel a začalo sa ukazovať, že Uaxactún patrí k úplným začiatkom mayských kultúrnych dejín," vysvetlil Kováč.

Slováci zabodovali: V guatemalskej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: sahi.sk)

Slováci zabodovali: V guatemalskej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: sahi.sk)

"Po objave starobylej triadickej akropoly, radiálnej pyramídy, astronomického observatória a najväčších štukových skulptúr mayského sveta sa v sezóne roku 2013 podaril celkom nečakaný nález, keď sme objavili jeden z najstarších mayských nápisov, ktoré súčasná história vôbec pozná," dodal.

V jednom z miest objavili viac ako 20 stél, ktoré slúžia ako unikátny písomný dokument o danej dobe, panovníkovi, ríši a kultúre.

Slováci zabodovali: V guatemalskej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: sahi.sk)

Prelomovým je objav dvoch najväčších doposiaľ objavených štukových masiek božstva podsvetia, z ktorých každá má rozlohu viac ako 100 metrov štvorcových. Je pravdepodobné, že ide o najväčšie mayské štukové masky, ktoré sa doteraz podarilo nájsť. Okrem týchto významných objavov sa SAHI podarilo odkryť aj unikátne predklasické ihrisko na rituálnu loptovú hru či astronomické observatórium z neskoropredklasického obdobia, ktoré je zamerané na súhvezdie Orion. "Slovenský tím si v Guatemale vyslúžil status elity v projektoch takzvanej skupiny A. Napriek všeobecnej nedôvere k cudzincom nás neodvolávajú, nerobia prieky, skôr naopak, našu prácu si veľmi vážia," prezradil Kováč.

Projekt slovenského tímu je výnimočný nielen v rámci Slovenska, ale aj z medzinárodného hľadiska. Slováci totiž dostali pridelené územie na výskum, o ktoré sa usilovali projekty z celého sveta. Prieskumná plocha projektu SAHI zahŕňa takmer tritisíc kilometrov štvorcových dažďového pralesa severovýchodného Peténu. "Je to jeden z najväčších projektov, čo sa civilizácie Mayov týka v Guatemale, ak nie aj vo svete," dodal Kováč.

Slovenský tím zotrvá každoročne v Guatemale dva až tri mesiace a zvyšnú časť roka trávi v laboratóriách alebo dokumentovaním nálezov. Expedícia pozostáva z približne 25 akademických pracovníkov a špecialistov. Pomocný personál tvorí ďalších 50 až 100 ľudí, pričom prevládajú domáci.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu