Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rozkošné dvojičky sa nemôžu rozrušiť, mohlo by ich to zabiť!

Evie a Darcie sú stále spolu Zobraziť galériu (2)
Evie a Darcie sú stále spolu (Zdroj: catersnews.com)

WARRINGTON - Malú Darcie a Evie Chapmanové príliš veselé detstvo nečaká. Na šmykľavku, trampolínu či dovolenku môžu zabudnúť, pretože by ich sebemenšie rozrušenie mohlo zabiť. Obe sestričky totiž trpia rovnakým syndrómom.

Dvojčatá sa narodili so závažnou formou epilepsie. Ide o takzvaný Dravetov syndróm, ktorý sa u detí prejavuje tak, že akýkoľvek vonkajší vzruch či vysoká teplota vzduchu spôsobí záchvat. Akokeby to nestačilo, dievčatká majú okrem toho aj problémy so spánkom.

"Strašne sa bojíme toho, že záchvat dostanú v noci. Mohlo by ich to zabiť, alebo sa im zastaví prívod kyslíka do mozgu a ony ostanú doživotne postihnuté," hovorí ustarostená mama Natalie.

Rozkošné dvojičky sa nemôžu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: catersnews.com)

V poslednom období sa stav Darcie a Evie mierne zlepšil, vďaka liekom mávajú "len" jeden alebo dva záchvaty mesačne. Kedysi to však bolo oveľa horšie. Ich rodičia k museli volať záchranku prakticky každý deň.

V budúcnosti možno dvojičká pomôže ketogénna diéta, ktorá spočíva v prijímaní jedál s vysokým obsahom tukov, ale bez sacharidov. V minulosti už pomohla viacerým pacientom trpiacim epilepsiou. Informoval portál dailystar.co.uk.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu