Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Život bez identity: Sestry nedokážu rozpoznať ľudí, ani samy seba!

Donna (vľavo) a Victoria
Donna (vľavo) a Victoria (Zdroj: The Sun)

LONDÝN - Britské sestry Donna Jonesová (30) a Victoria Wardleyová (32) trpia zriedkavým ochorením, ktoré spôsobuje, že nedokážu rozlíšiť tváre, a to dokonca ani svoje vlastné. Je tak pre ne ťažké rozpoznať svojich partnerov, deti či priateľov, ktorých stretnú na ulici.

Ženy majú problém rozpoznať sa v zrkadle a nevadí im ani fotenie, pretože keď sa pozrú na snímky, nemajú tušenie, kto je kto. Ochorenie, ktoré ich postihlo, sa nazýva tvárová slepota, čo znamená, že síce sú schopné rozlíšiť objekty, ale nie tváre.

Hoci sa s týmto syndrómom narodili, dlho si ho nevšímali. "Môj lekár chodieval do kaviarne, kde som pracovala každý deň a nikdy som ho nespoznala. Povedal mi, aby som prišla na pár testov," hovorí vydatá Victoria, ktorá svoju chorobu popisuje ako tunelové videnie. Dokáže sa zamerať na oko či nos, ale keď sa snaží pozerať na celú tvár, nefunguje to.

Krátko po Victorii rovnaký syndróm diagnostikovali aj Donne. Mladej mamičke sa dokonca uľavilo, pretože sa jej aj predtým stalo, že si pomýlila svojho partnera. Takto sa musí sústreďovať na oblečenie alebo typické znaky chôdze, ale už sa jej stalo aj to, že v dave rovnako oblečených školáčok nespoznala ani vlastnú dcéru. "Cítim sa previnilo. Mala by som vedieť, ako moje dieťa vyzerá, ale jednoducho je to nemožné," uviedla Donna.

Celú situáciu sa snaží brať aspoň trochu s nadhľadom a žartuje, že keď vidí svojho partnera Paula (40), je to vždy ako po prvýkrát. "Je to pre mňa vždy veľmi príjemné prekvapenie," dodáva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu