Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Ruský "fantóm" bez posádky: Po Atlantiku sa plaví loď duchov!

Ljubov Orlova
Ljubov Orlova (Zdroj: Wikipedia)

OTTAWA - Niekdajšiu ruskú výletnú loď Ljubov Orlova, ktorá sa už mesiac túla bez posádky severným Atlantikom, naposledy zaznamenali asi 800 kilometrov od kanadskej provincie Nový Foundland a 2400 kilometrov od západného pobrežia Írska. Oznámila to včera agentúra AFP s odvolaním sa na údaje od amerických námorných úradov.

Francúzska ekologická organizácia Robin des Bois (vo francúzštine meno stredovekého anglického zbojníka Robina Hooda) vzápätí vyzvala Kanadu, odkiaľ loď pôvodne vyplávala, aby sa chopila svojej zodpovednosti a postarala sa o plavidlo, túlajúce sa po moriach ako novodobý Bludný Holanďan.

Parník, pomenovaný po hviezde sovietskej kinematografie Ljubov Orlovovej, vyplával z Nového Foundlandu 23. januára na lane remorkéra, ktorý ho mal pri poslednej plavbe odviesť do Dominikánskej republiky, kde mal byť rozobraný. Ale o deň neskôr sa lano roztrhlo a loď zmizla. Dokonca ohrozovala ropnú vežu, ale pokus kanadských úradov znovu ju ovládnuť nevyšiel a plavidlo sa ocitlo v medzinárodných vodách.

Od tej doby Kanada podľa AFP nejaví o osud lode záujem, hoci vrak stometrovej dĺžky nie je vybavený ani výstražnými svetlami a podľa ekológov predstavuje ohrozenie lodnej dopravy a životného prostredia. V útrobách lode totiž zostalo ešte niekoľko desiatok ton paliva, mazív aj toxických látok.

Nejde o až tak výnimočný prípad. Vlani v apríli americká pobrežná stráž zachytila ​​šesťdesiatmetrovú japonskú loď, ktorá sa bez posádky túlala po moriach už od cunami z marca 2011.

Parník Ljubov Orlova bol postavený na sovietsku zákazku v niekdajšej Juhoslávii v roku 1976, rok po smrti sovietskej filmovej krásky. Dlhé desaťročia sa loď plavila po Ďalekom východe, než bola v roku 1999 predaná a prestavaná k turistickým výpravám do Arktídy, ale v roku 2010 uviazla kvôli dlhom v kanadskom prístave St. John, kde ju nakoniec predali na šrot.

Bludný Holanďan je od stredoveku známa legenda o námorníkovi, ktorý podpísal zmluvu s diablom a musí tráviť svoj čas stále na mori, kde si vybíja zlosť ničením všetkých lodí a ich posádok. Najznámejším umeleckým spracovaním je opera Richarda Wagnera Bludný Holanďan, odozvu legendy možno vystopovať aj vo filmoch Piráti z Karibiku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu