Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

K Británii sa blíži loď duchov: Môže byť zdrojom nákazy, nálezca má však šancu rozprávkovo zbohatnúť!

Podľa odborníkov je plavidlo zamorené potkanmi.
Podľa odborníkov je plavidlo zamorené potkanmi. (Zdroj: ibtimes.com)

MOSKVA – Nepoužívaná ruská osobná loď Ľubov Orlovová, ktorú už rok nekontrolovane unášajú vody Atlantického oceánu, sa blíži k britskému pobrežiu. Obavy vyvoláva skutočnosť, že podľa odborníkov je plavidlo zamorené stovkami potkanov, informovala dnes tlačová agentúra RIA Novosti.

 Loď sa stratila vlani v januári pri pobreží kanadského Newfoundlandu, keď ju iné plavidlo vlieklo do prístavných dokov na likvidáciu. Britská pobrežná hliadka tvrdí, že vrak smeruje k pobrežiu Spojeného kráľovstva alebo Írska. "Loď duchov" vezie aj obrovské množstvo potkanov, ktoré môžu byť zdrojom nákazy.

 Plavidlo s výtlakom 4250 ton pomenované po sovietskej filmovej hviezde stalinskej éry spustili na vodu v roku 1976, v 90. rokoch ho upravili na plavbu v arktických oblastiach. V roku 2010 zostala ukotvená v Kanade v dôsledku dlhov svojho majiteľa, neskôr ju predali do šrotu. Počas odťahovania do Dominikánskej republiky sa stratila po tom, ako prasklo ťažné lano.

Pôvodne sa predpokladalo, že loď sa potopila; náhodne ju však pozorovali na rozličných miestach Atlantiku, čo potvrdilo nekontrolovaný pohyb plavidla. Naposledy jej prítomnosť zaznamenali pred niekoľkými týždňami medzi Škótskom a Islandom, napísala RIA Novosti.

Osud lode vyvolal záujem verejnosti, o čom svedčí aj založenie jej webovej stránky, účtu na sociálnej sieti Twitter a spustenie predaja upomienkových predmetov viažucich sa k nej. Vrak však predstavuje pre toho, kto ho nájde, príležitosť zbohatnúť, keďže jeho šrotovná hodnota sa odhaduje na 730.000 eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu