Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

PC a Androidy v ohrození: Nový vírus nahrával hovory a kradol smsky!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Internetom sa opäť raz šíril nebezpečný vírus, ktorý sa do počítačov dostával cez Google. Po pripojení Androidu z neho stiahol hovory, sms správy i kontakty a odoslal ich na vzdialený server. Táto schopnosť z neho robila nielen ničiteľa vášho súkromia, ale aj účinný prostriedok, ako tieto údaje možno zneužiť proti vám.

Ak na sťahovanie aplikácií používate stránku Google Play, mali by ste byť opatrní. Práve na nej sa totiž ešte donedávna šíril vírus, ktorý dokázal infikovať počítač a následne po pripojení aj smartfón, resp. tablet.

Elektronický záškodník po nainštalovaní zobrazil zoznam prebiehajúcich procesov a následne sa zariadenie reštartovalo, takže to nevyzeralo nijak podozrivo. Na jeho pozadí sa však sťahovali súbory autorun.inf, folder.ico a svchosts.exe. Po pripojení infikovaného telefónu na počítač malware zapol mikrofón a nahrával, čo hovoríte a takisto kopíroval esemesky a pamäťové karty.

Škodlivá aplikácia sa tvárila ako nástroj na čistenie pre operačný systém Android a volala sa Superclean a DroidCleaner, informuje portál tn.cz. Objavila ju bezpečnostná spoločnosť Kaspersky lab a údajne ju už z Google Play odstránili. Odborníci však aj napriek tomu upozorňujú, že užívatelia najmä starších verzií systému Windows by mali byť stále obozretní.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu