Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rus vytvoril škodlivý vírus a získal osobné údaje z kreditných kariet: Hrozí mu 30 rokov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: doccomstore.com)

MOSKVA - Ruský občan Alexandr Panin sa pred americkým súdom priznal k vytvoreniu škodlivého softvéru, ktorý infikoval 1,4 milióna počítačov po celom svete a získal osobné údaje z kreditných kariet. Informovala o tom dnes agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na vyhlásenie amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI).

Dvadsaťštyriročný Panin sa pred federálnym súdom v Atlante v štáte Georgia priznal k autorstvu programu SpyEye, ktorý predával so "zlým" úmyslom. V rokoch 2009-2011 predal program približne 150 klientom z celého sveta za 1000-8500 dolárov.

Mnohé z infikovaných počítačov boli v Spojených štátoch, tvrdí FBI. Jeden z Paninových zákazníkov si vďaka programu "privyrobil" 3,2 milióna dolárov. Rodáka z ruskej Tverskej oblasti zatkli vlani v Dominikánskej republike. Jeho zatknutie a vydanie do USA vyvolalo v Rusku pobúrenie.

Paninovi, ktorý vystupoval pod krycími menami Harderman a Gribodemon, hrozí až 30 rokov väzenia. Vo väzbe v USA skončil aj jeho údajný komplic alžírskeho pôvodu, ktorého vlani zatklo a vydalo Thajsko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu